Raca s mlincima, špek fileki, svinjski paprikaš s domaćim noklicama te junetina na lovački s roladom od kruha samo su neki od specijaliteta koji će se od petka do nedjelje u Vrbovcu spremati prema tradicionalnim recepturama, i to u sklopu popularne manifestacije “Kaj su jeli naši stari”.
Špek i kobase bit će u središtu pozornosti ovogodišnjeg, 43. izdanja manifestacije, kojoj je, ističu organizatori, naglasak na održivosti i podršci domaćim proizvođačima, a guštat će se i u kraljici festivala, Vrbovečkoj peri, zaštićenoj EU oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Festival će ugostiti i neke od najpoznatijih domaćih chefova, među kojima su Melkior Bašić, Mario Mandarić i Tomislav Špiček, uz koje će na kulinarskim radionicama sudjelovati i članice udruga žena, koje kao čuvarice gastronomske baštine prenose tradiciju pripreme starinskih jela.
VEZANI ČLANCI:
– U sklopu sajma OPG-ova, obrtništva i domaćih radinosti posjetitelji će imati priliku kupiti i isprobati tradicionalne proizvode karakteristične za ovaj dio Hrvatske. Osim toga, tu je bogat kulturno-umjetnički i zabavni program koji uključuje izložbe, kvizove, natjecanja i sportske događaje – najavljuju organizatori. Koncertni dio programa u petak će otvoriti Grše i Vojko V, subota je rezervirana za koncert Petra Graše, a pozornicom velikog šatora u nedjelju će zavladati i Željko Bebek.
Od petka do nedjelje zabavu možete potražiti i u Svetom Ivanu Zelini, točnije u parku zelinskog ŠRC-a gdje se, s ciljem opuštanja i zabave prije povratka u školske klupe, organizira 7. Zelinska šatorijada. U organizaciji Društva naša djeca Sveti Ivan Zelina zabavljat će se, među ostalim, uz odbojku na pijesku i graničar, a za sudjelovanje treba se prijaviti zelinskoj Turističkoj zajednici na mail tzg@zelina.hr.
Sve što vam treba, napominju, jesu vlastiti šator, vreća za spavanje, pribor za higijenu, baterijska svjetiljka, voda, čekić za zabijanje klinova... a na popisu je i konzervirana hrana, voće, povrće i meso za roštilj, u kojemu će se guštati u subotu u sklopu zajedničkog ručka i večere.
VIDEO U zagrebačkom Botaničkom vrtu procvao je rijedak lopoč