VEČERNJAKOV TEST

Čelnici četvrti Zagrepčanima - na štetu!

16.12.2002.
u 00:00

* Od 17 predsjednika vijeća gradskih četvrti uspjeli smo dobiti samo njih troje * Voda, struja, čišćenje ulica od snijega, smeća itd. - telefoni zvone u prazno * Građani ih plaćaju, a lokalne probleme rješavaju u - Poglavarstvu

Građani se nemaju komu obratiti za probleme u svom naselju, jer se njihovi predsjednici vijeća gradskih četvrti smatraju volonterima koji su tu eventualno jedan sat u tjednu! A često im "uleti sastanak" i u taj ekskluzivni termin. Za svoju funkciju dobivaju mjesečnu naknadu, koja iznosi 60 posto prosječne bruto plaće u gospodarstvu, a plaćaju ih svi porezni obveznici! Zaokupljeni su sobom i svojim stalnim poslom, a lokalna samouprava svodi se na predlaganje malih komunalnih akcija koje se određuju proračunom za sljedeću godinu. Građani su ili ogorčeni, ili uopće ne znaju da već dvije godine postoje vijećnici koji bi im trebali pomoći u rješavanju problema s vodom, rasvjetom, cestama zatrpanima snijegom jer ih zaobilaze zimske službe...

Ispitali smo za vas - točno u podne 11. prosinca počeli smo, kao građani s problemima tražiti predsjednike sedamnaest vijeća gradskih četvrti, ali smo uspjeli dobiti samo njih troje!

U sjedištu vijeća najveće gradske četvrti Novi Zagreb - istok telefoni učestalo zvone, sudeći prema zauzetoj liniji, ali doći do predsjednika tog vijeća gotovo je nemoguće bez prethodne najave. Pokušaj da dobijemo susjedno vijeće gradske četvrti Novi Zagreb - zapad još je gore prošao, jer se nitko nije javio.

Srijedom od 13 do 15.30 sati moguće je "uhvatiti" predsjednika VGČ Trnje iako je, kako nam je rekla tajnica, sigurnije prethodno provjeriti je li tu. U predvorju područnog ureda, za svaki slučaj stoji obavijest o terminu primanja stranaka kao i sandučić u koji gnjevni građani mogu ubaciti pismo sa zahtjevima. Na obraćanje pismenim putem uputili su nas u VGČ Stenjevec, Donja Dubrava i Podsused-Vrapče. Nakon duljeg "zivkanja" javio nam se predsjednik VGČ Donji grad koji je saslušao problem, a potom objasnio kako je do kraja tjedna zauzet te da bismo se mogli ponovno čuti u ponedjeljak. O razgovoru u četiri oka nije bilo govora. Svoju počasnu dužnost, kako stoji u Statutu Grada Zagreba, u to vrijeme nije obavljao predsjednik VGČ Gornji grad - Medveščak, barem ne u uredu.

U VGČ Trešnjevka - jug, Trešnjevka - sjever, Podsljeme, Maksimir i Gornja Dubrava rekli su nam da budemo uporni i zovemo više puta, pa ćemo možda dobiti "leteće" čelnike vijeća. Neki od "najneuhvatljivijih" sigurno su predsjednik VGČ Peščenica - Žitnjak, kojeg treba vrebati petkom oko 8 sati ujutro i VGČ Sesvete za kojeg tajnica ne jamči da ga ikad možete vidjeti u uredu, dok čelnika VGČ Brezovica građani mogu potražiti utorkom od 19 do 21 sat. Za razliku od njih, dostupna i izuzetno susretljiva bila je predsjednica VGČ Črnomerec, koja je odmah reagirala na problem, istražila o čemu je riječ i dala nam povratnu informaciju.

Problemi koje smo predstavili zaposlenima u VGČ uglavnom su im bili poznati, pa su isticali kako "rade na tome" ili "da to već dugo ganjaju", a konkretnih odgovora nije bilo. Čini se da su predsjednici vijeća gradskih četvrti, do kojih je teže doći nego do predsjednika države, osobe koje najmanje mogu pomoći građanima, što nam je čak i potvrdio jedan gradski vijećnik.

Ž. Makanec, T. Oharek, M. Prištof

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije