potpuno samostalna

Čitač boja i monitor su Petri ‘oči’ kojima uči

slijepa učenica (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
19.09.2013.
u 16:00

Sedmogodišnjakinja Petra koristi opremu vrijednu 52.000 kn. U Hrvatskoj je 16 djece s istim oštećenjem vida, a ovakva pomagala su im bitna i za razvoj samopouzdanja

Petra ima sedam godina. Obožava slikati. Imala je nedavno izložbu u Zaprešiću. Pleše folklor u KUD-u Zgubidan, a sviđa joj se i klizanje. Ispred kuće je napravila vrt u kojem je posadila razno povrće... Od rođenja joj je višestruko oštećen vid, oči su izrazito fotoosjetljive i može koristiti samo 10 posto vida. No, za nju i njenu majku Ana Mariju ništa, čini se, nije nemoguće. Krenula je u školu. Iako visokoslabovidna, Petri nije potrebna pomoć osobnog asistenta za nastavu.

Posebne “krijesnice”

– Ona je jedino dijete u Hrvatskoj koje ima kompletan set pomagala za samostalno praćenje nastave. Pomogli su nam HZZO, županija, donacije iz škole i od mještana bez kojih ovo ne bismo ostvarili – kazala je majka, te dodala kako je oprema stajala oko 52 tisuće kuna. Petra sjedi u prvoj klupi za posebno prilagođenim radnim stolom. Među prvima rješava zadatke. Ima čitač boja, elektroničko povećalo, monitor za kameru koji joj sliku prilagođava vidu, zvučne lopte za tjelesni odgoj, a učionica je opremljena posebnom rasvjetom, “krijesnicama” koje je izumio i donirao Vinko Rogina. Krijesnica, naime, blokira UVA i UVB zračenje koje Petri stvara bljeskove. Za rad s djecom s posebnim potrebama učiteljica i pedagoginja educirale su se u Centru Vinko Bek.

– Njezin je stol atrakcija. Čak su druge učiteljice tražile svoje učenike po školi jer nisu bili u svome razredu. Bili su kod nas – kroza smijeh će učiteljica Snježana Vranješ iz OŠ Ante Kovačića u Marija Gorici, te istaknula kako je Petra toliko vedra i predana da nema osjećaj da je u razredu dijete s posebnim potrebama.

Uskoro i s bijelim štapom 

Djevojčica treba pomoć oko odlaska i dolaska u školu, pa će se uskoro početi učiti kretati uz pomoć bijelog štapa. Zasad joj u tome pomaže majka i školske kolege, naročito, kaže, prijatelj Matija iz 3. razreda.

–U Hrvatskoj danas, koliko mi je poznato, ima 16-ero djece s istim oštećenjem vida. Nadam se da smo svojim primjerom otvorili vrata drugima, jer su ova pomagala bitna i za samopouzdanje djece. Proces je dug, ali nije nemoguće – poručila je Ana Marija Tašić, te apelirala na problem posebnih kanten filtera koje djeca poput Petre moraju imati na naočalama, a koji i dalje nisu na listi pomagala HZZO-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije