INVESTICIJE

Crkva sv. Ćirila i Metoda ponovno ures Gornjeg grada

19.04.2004.
u 00:00

S prvim sunčanim danima počet će se obnavljati pročelje i zvonik

Nakon punih pet godina, napokon je na vidiku završetak obnove unutrašnjosti grkokatoličke Crkve sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu. Činjenica da su najsiromašnija i najmanja župa na zagrebačkom području nije ni najmanje obeshrabrila oko tri tisuće župljana koji su vlastitim snagama uspjeli prikupiti oko 200.000 eura za restauriranje potpuno ruinirane unutrašnjosti. Priznaje to ponosno i župnik Nikola Nino Kekić ističući kako je darovima župljana crkva prvi put zablistala punim sjajem od davne 1885. godine.

- Najveći su sanacijski zahvati gotovi. Sad nas čeka još nekoliko "pipkavih" sitnica, restauracija zastava, antependija - originalne ukrasne zavjese oltara s likovima Ćirila i Metoda i podnog mozaika u svetištu - kaže župnik Kekić.

Istodobno sa završetkom unutrašnjosti otpočinje nakon višegodišnjeg čekanja sanacija zvonika i pročelja crkve. Još su u prosincu prošle godine postavljene skele radi zaštite prolaznika od opasnog ispadanja oštećenih kamenih komada, a za prvi otklon "lopatom" čeka se samo sunčano vrijeme.

Potvrđuje to prof. Silvije Novak, zamjenik pročelnika gradskog Zavoda za zaštitu spomenika i kulture kojemu je pripalo zaduženje precizne procjene oštećenja zvonika i pročelja.

- Budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru nužni su hitni građevinski, obrtnički i restauratotrski radovi - govori prof. Novak.

Za podmirenje 3,5 milijuna kuna vijedne investicije zajednički će se pobrinuti Grad i Ministarstvo kulture, a radove će izvoditi Gradnjaprojekt. S obnovom zvonika i pročelja Crkva sv. Ćirila i Metoda ponovno će postati ures Gornjeg grada.

Kornelija Arapinac

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije