POLOŽILI CVIJEĆE I ZAPALILI SVIJEĆE

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Ivana Kekin i Rada Borić stigle pred zgradu Suda u Vukovarskoj

Foto: Grad Zagreb
1/3
22.09.2024.
u 13:54

Na području Grada Zagreba djeluju 3 skloništa i 5 savjetovališta za žrtve nasilja u kojima se godišnje prosječno smjesti oko 140 žena i djece te pruži preko 9000 usluga savjetovanja za skoro 4000 korisnica/ka

Danas se dvadesetu godinu zaredom, u znak sjećanja na trostruko ubojstvo koje se dogodilo na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999. te u spomen na sve žene koje su nasilno izgubile život, među kojima je i pet žena koje su samo ove godine ubijene u Zagrebu, obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Izaslanica gradonačelnika Ivana Kekin, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Rada Borić zajedno sa suradnicama položile su cvijeće i zapalile svijeće ispred zgrade Suda u Vukovarskoj ulici, javljaju iz Grada. 

U borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Grad Zagreb kontinuirano ulaže i razvija lokalni sustav zaštite i podrške za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja. Trenutno je na snazi četvrta u nizu Zagrebačka strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2023. do 2025. kojom se kroz 6 područja i 21 mjeru djeluje kako u prevenciji nasilja i podršci žrtvama i ranjivim skupinama, tako i u psihosocijalnim tretmanima počinitelja nasilja, senzibilizaciji javnosti, jačanju međuresorne suradnje i izobrazbi stručnjaka u području zaštite od nasilja. 

VEZANI ČLANCI:

Na području Zagreba djeluju 3 skloništa i 5 savjetovališta za žrtve nasilja u kojima se godišnje prosječno smjesti oko 140 žena i djece te pruži preko 9000 usluga savjetovanja za skoro 4000 korisnica/ka. Od 2021. do 2023. kroz natječaje i rad ustanova i udruga sufinancirano je blizu 80 programa za preko 11000 korisnica/ka. 

Ukupna izdvajanja iz proračuna za provedbu mjera i aktivnosti Zagrebačke strategije kontinuirano rastu i u 2023. godini iznosila su oko 1,7 milijuna eura, što je oko 7% više u odnosu na 2022. Tijekom 2024., uz dosadašnju mjeru dodjele stanova za žene koje su doživjele nasilje, razvija se i socijalna usluga organiziranog stanovanja putem dodjele gradskih stanova Domu "Duga - Zagreb". Tom će se uslugom produžiti razdoblje osnaživanja žena koje napuštaju sklonište s ciljem trajnog preveniranja povratka u zajednicu s počiniteljem nasilja. 

Grad će, usto, provesti i radionice osnaživanja i pripreme za uključivanje na tržište rada za korisnice skloništa i savjetovališta u cilju ekonomskog osamostaljivanja žena žrtava nasilja, koje je jedan je od najvažnijih preduvjeta za izlazak iz kruga nasilja. Kako bi informacije i kontakte približili onima kojima su potrebni, Grad Zagreb je pripremio Brošuru s podacima skloništa i savjetovališta u kojima se besplatno i anonimno pružaju pomoć, zaštita i podrška u slučajevima nasilja.

FOTO Pogledajte spektakularni prikaz vraćanja kupole na baziliku u Palmotićevoj: 'Ovo je važan trenutak...'

1/25

Komentara 3

VA
VanjaPlank
15:10 22.09.2024.

Rada Borić i Ivana Kekin su dvije Porfirijanke ljubiteljice štapa porfirijinog. Danas taj Porfirije priča o srbskom kosovu te kako nije bilo genocida u Srebrenici. Kada će ljudi u Hrvatskoj napokon progledati tko im prodaje maglu pitanje je svih pitanja

IT
itisa
16:10 22.09.2024.

rade, danas je nedjelja, jesi li izbrojila koliko je mladih na sv. misi, pazi na svoje srce. ah, pa ti nemaš srce, ti imaš samo zvezdu petokraku.

Avatar Moodleen
Moodleen
14:08 22.09.2024.

Da nema alapača tipa borička, kekička, blenčička i sl..... bilo bi puuuuno maaaanje nasilja nad ženama. Da se babetine više bave kuhanjem, pospremanjem kuća i okučnica, peglanjem, odgojem djece, sa članovima familije, da rade svoj uobičajeni posao... umjesto laprdanjem pred kamerama... toga uopće ne bi bilo. Jer za svaki "zašto" postoji "zato"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije