Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'A kako se koturalo nekada?'

Danas se slavi Svjetski dan bicikla: 'Jednostavno, pristupačno i ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo'

Samobor: Odvožena 41. Večernjakova biciklijada
Neva Zganec/PIXSELL
03.06.2024.
u 13:28

Svoje omiljeno prijevozno sredstvo možete provozati i na 42. Večernjakovoj biciklijadi koja starta 15. lipnja

– Priznajući jedinstvenost, dugovječnost i svestranost bicikla, koji je u upotrebi već dva stoljeća, te da je to jednostavno, pristupačno, pouzdano, čisto i ekološki prihvatljivo održivo prijevozno sredstvo, koje potiče očuvanje okoliša i zdravlje, Opća skupština United Nations je 2018. odlučila proglasiti 3. lipnja Svjetskim danom bicikla. Tako navodi UN-u u rezoluciji. Svatko tko sjeda za "dvokolicu", "kotur", "biciklo", čini to iz svojih razloga i zna zašto mu je bicikl na vlastiti pogon draži od e-bicikla, e-romobila ili automobila. Hrvatski biciklistički savez - Croatian Cycling Federation – stoji u Facebook objavi Hrvatskog športskog muzeja u povodu svjetskog dana bicikla.

Biciklizam je u Hrvatskoj bio najpopularniji sport u drugoj polovici 19. stoljeća. Prva trkališta, velodromi, postoje od 1886. na Koturaškoj cesti, nazvanoj po koturu, starom izrazu za bicikl, te 1897. u Maksimiru. Mnogi gradovi u Hrvatskoj imaju svoje biciklijade, 'gran fondo' natjecanja, 'tourove', 'gira' i slične priredbe kojima je baš počela sezona.

Jedna od najvećih biciklijada bit će 15. 6., u organizaciji Večernji list, 42. izdanje starta sa zagrebačkog Trga dr. Franje Tuđmana. Pod sloganom "Karavana kreće" pedalirat će se dobro poznatom rutom čiji je cilj na samoborskom Vugrinščaku, gdje vas, između ostalog, očekuje bogata ugostiteljska ponuda, kvizovi znanja, osvježenje u bazenu, ali i gledanje utakmice Španjolska - Hrvatska te koncerti Zaprešić Boysa i Elementala.

VEZANI ČLANCI:

Komentara 1

Avatar patkovic
patkovic
15:32 03.06.2024.

sadašnji design bicikla nastao je početkom dvadesetog stoljeća pod nazivom siguran bicikl gdje je težište vozača pomjereno prema nazad zbog prednjeg prekretanja a položaj nogu i ruku je takav da biciklista lagano odskoči u vis pred nadolazećim jačim od sebee - automobilom . postoji više vrsta bicikla i tricikla koji su puno brži, efikasniji a i ergomičniji modeli ali je ovaj - najsigurniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije