Tko je ostao u gradskom SDP-u

Devetorica zastupnika htjela za Berom u vrh stranke, uspjeli Brumnić i Livun

 Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
14.12.2016.
u 12:21

Gubitnici stranačkih izbora sigurno ne mogu računati da će biti poslani u utrku za gradonačelnika, niti da će voditi gradsku organizaciju

Većina od dvanaest članova skupštinskog kluba gradskih zastupnika SDP-a imala je velikih ambicija – ući u Predsjedništvo stranke za unutarstranačkih izbora. Uz bok i za Davorom Bernardićem, dojučerašnjim šefom na lokalnoj razini.

Nemaju kandidata za Zagreb

Mladi lav, kako su dugo u Zagrebu tepali Bernardiću, nije u Skupštini, naročito ne u posljednje dvije godine, pokazao “oštre zube” Bandiću – dapače prometnuo se u blagu oporbu, a sada mora prezentirati ime kandidata kojeg planira predstaviti za lokalne izbore. Jer on u gradonačelničku utrku neće ići – ankete mu zasada daju devet posto i svrstavaju ga kao četvrtu opciju Zagrepčana. Poražavajuće za Bernardića budući da je u Zagrebu počeo i ponajprije djelovao.

Doveo se Bernadić baš kao i HDZ u “cajtnot” – pet do dvanaest mora pronaći kandidata u svojim redovima.

No tko mu uostalom i može biti izbor? U kakvom je to stanju ostavio gradski SDP i koliko je zagrebačkih suradnika “povukao” u vrh stranke? Baš tamo odakle potječe, Bernardić ne može probrati kandidate. Od dvanaest zastupnika te stranke koji sjede u Gradskoj Skupštini za Bernardićem su u vrh pokušali njih devet, svjesni da još izvjesno vrijeme moraju sjediti u Skupštini i glasovati.

Sjedi u tim klupama još uvijek i sam Bernardić. Na posljednjoj je sjednici dobio pljesak za svoj uspjeh preuzimanja stranke, na ovoj će podići ruku “protiv gradskog proračuna”. No teško da će spočitnuti nešto Bandiću. Na Bandića će najaktivniji gradski zastupnik te stranke – jedina gradonačelnikova prava oporba punih dvije godine – mladi Dominik Etlinger.

No Etlingerovo ime Davor Bernardić ne može izvući za ove izbore, može tek razmisliti da nakon održanih lokalnih izbora Dominiku Etlingeru “prepusti “ SDP-ovu zagrebačku organizaciju kojoj je sam Bernardić još uvijek na čelu. Uostalom jedinog zapaženog zastupnika Bernardić mora dobro očuvati u Zagrebu.

Probiranjem imena gradskih SDP-ovaca za “titulu” gradonačelničkog kandidata Bernardić se neće usrećiti. Uostalom i oni su sami pokazali koji su im ciljevi. Tako je Zvane Brumnić, dobar Bernardićev prijatelj, inače predsjednik kluba SDP-a i potpredsjednik gradskog ogranka stranke, sada i glavni tajnik SDP-a.

Saša Molan, Zagrepčanima poznat kao predsjednik Vijeća gradske četvrti Trešnjevka jug, poželio je prevelik zalogaj – kandidirao se za Predsjedništvo stranke i doživio predvidiv neuspjeh. Istu tu želju dijelili su Draženko Pandek, Vesna Nađ i Sanja Ožić. Vesna Nađ je naime u prošlim izborima podržavala Gordana Marasa, no izborom Bernardića imala je plan ući u Predsjedništvo stranke, no u konačnici je od te ambicije odustala.

Njih se troje, umjesto u Predsjedništvo, upisalo na listu članova i članica Glavnog odbora SDP-a na kojoj je najbolje prošao upravo Pandek, potpredsjednik gradskog SDP-a s osvojenim 151 glasom.

Uspjeh šefa Foruma mladih

Najbolji rezultat među skupštinskim SDP-ovcima na unutarstranačkim izborima ostvario je mladi Nenad Livun.

Diplomirani 31-godišnji ekonomist, ujedno i predsjednik Foruma mladih SDP-a, uspio se upisati u Predsjedništvo stranke, a nastavit će baš kao i svi ostali sudjelovati u radu Gradske skupštine. Od preostalih SDP-ovaca koji su u Gradskoj skupštini Dan Špicer nije se kandidirao ni za jednu “razinu”, kao ni Silva Žele, a stranačkih ambicija nije imao ni Željko Kvesić. Tin Pažur sada je u Glavnom odboru SDP-a, a do članstva u odboru nije stigao Ćazim Kardašević.•

Komentara 2

DU
Deleted user
18:57 14.12.2016.

Mlađahni medvjedić Bero osvježenje je poslije Mrguda ranjene šape i ponosa a hoće li biti koristi od njega za SDP brlog ovisi o tome kakvu bu pjesmicu zasviral. Za ljevicu je ionak svejedno, ta je biljka iskorijenjena u hrvatskoj prašumi.

Avatar Sheldon
Sheldon
15:06 14.12.2016.

jedini razuman potez koji berndardić može napraviti jest podržati anku mrak taritaš za gradonačelnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije