Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvajanje otpada

Do kraja godine Čistoća otvara još šest reciklažnih dvorišta

Darinko Kosor
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.11.2014.
u 08:00

Trenutačno se na gradskim ulicama nalazi 2056 kontejnera za papir i karton, 2085 kontejnera za staklo i 356 za plastiku

Do kraja godine, uz sadašnjih devet, Zagrepčani će otpad moći odvajati u još šest reciklažnih dvorišta. Ona će biti uređena na Žitnjaku, Trnju, Rudešu, Klari, Sesvetama i na Črnomercu.

– Radimo na uspostavljanju novih šest reciklažnih dvorišta, ona su u raznim fazama, a do kraja godine bit će otvorena za korištenje građanima – kazali su u Holdingu. Gradnja i uređenje dvorišta koštat će 9,7 milijuna kuna, a od tog iznosa Čistoća je osigurala 20 posto, dok će ostatak pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njegov čelnik Sven Müller kazao je da je Zagreb nakon donošenja Plana gospodarenja otpadom već podnio i zahtjev za sufinanciranje nabave i druge komunalne opreme poput kanti za smeće, za što im je na raspolaganju 20-ak milijuna kuna.

– Fond pokriva dio troškova, a sufinancirat ćemo svaku investiciju koja ima glavu i rep. Zagreb je sada napokon na dobrom putu – kazao je Müller.

Sada se na gradskim ulicama nalazi 2056 kontejnera za papir i karton, 2085 kontejnera za staklo i 356 kontejnera za plastiku. Da taj broj nije dovoljan, smatra Darinko Kosor, čelnik Gradske skupštine.

– Treba uvesti skupljanje sortiranog otpada „od vrata do vrata", najprije u gusto naseljenim dijelovima grada, a poslije i na cjelokupnom području jer ne treba očekivati da će većina građana tražiti „zelene otoke" nekoliko kilometara od svog doma – smatra Kosor.

Dodao je da treba početi od toga da svaka veća zgrada ima ispred ulaza sve kontejnere za razvrstavanje otpada kako bi se od građana moglo ozbiljnije tražiti da otpad zaista i razvrstavaju.

Građani otpad trenutačno mogu razvrstavati na devet adresa (Gospodska ulica u Stenjevcu, ulaz na odlagalište na Jakuševcu, križanje Gračanske i Kvintičke u Gračanima, Zagorska na Trešnjevci sjever, D. Cesarića u Španskom, Podbrežje, Kajzerica, Prilesje u Maksimiru, Osječka u Dubravi te Jelkovečka u Sesvetama). 

Reciklažna dvorišta odbijaju primiti glomazni otpad

Provjerili smo kako sve otpad odvajaju u Zagrebačkoj županiji

Komentara 8

TH
than
12:12 07.11.2014.

Ovi kontejneri za papir izgleda sluze samo da ih ne'ko okrene i pokrade papir. Neki dan u sred bijela dana sam vidio kako su okrenuli kontejner, kupe papir, trpaju u kombi i nitko nista.

Avatar patriot-2010
patriot-2010
14:46 07.11.2014.

Bravo Darinko i HSLS. Počistite i uredite Zagreb kad SDP i Bandići to nisu 15 godina uspjeli.

Avatar Plantago
Plantago
10:48 07.11.2014.

A što je sa glomaznim otpadom? Što je falilo skupljanju po ulicama 2x godišnje? "To nije praksa u EU"? Koga briga, praksa je u HR!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije