Gotovo do jučer snijeg i led je prijetio no priroda ima svoj ritam. Proljetne biljke su propupale, neke i pod snijegom formirale cvjetne glavice. Počela je i reprodukcija i uzgoj peradi, a sve se skupa najbolje osjeća na okućnicama već samo na nekoliko kilometara od središta metropole i naravno u i oko poljoprivrednih trgovina. Tu pomicanje sata nije bitno, biljke i životinje, pa onda i ljudi ravnaju se prema Suncu, ove godine na grunt se rani žurno jer se zima otegnula.
Trgovci dobro zagrijavaju dućane da se jednodnevni pilići (iz Sesvetskog Kraljevca i Čakovca) ne prehlade, a ljubitelji domaćeg uzgoja dobro znaju da su rani pilići boljeg vigora i da dobro napreduju.
Uz jednodnevne piceke, bijele brojlere, u zaprešićkom Zelenom vrtu snimili smo i kombinirane hibride za jaja i meso te guske, ali na tržnici u kumice Blaženke i gusja jaja za nasađivanje pod kvočku.
- Martinje i Nova godina bez pečene guske kao da i nisu, kaže kupac g. Badovinac iz Pojatna. Sada ih malo grijemo i podignemo na smjesi, a onda cijelo ljeto pabirče prirodne bjelančevine po polju. Hoće li ove idilične najave radova na okućnici i sljedeće europske sezone biti jednako cvrkutavi i živopisni?