Besplatna degustacija jela amaterskih kuhara, koncerti, dječje igre naših starih, radionice i čitav niz aktivnosti očekuje sve koji se za vikend upute u Rude pokraj Samobora, na 35. Dane rudarske greblice.
Manifestacija posvećena slanom kolaču od sira i oraha počinje u subotu gastrosusretima od 16 sati, u sklopu kojih će se birati najbolja greblica od sira i zelenja. Svi koji misle da peku najbolju greblicu, kažu organizatori iz Kulturno-umjetničkog društva “Oštrc”, mogu je donijeti pred rudnik svete Barbare, koji se također može posjetiti, od 16 do 18 sati. Proglašenje najbolje greblice je oko 19 sati, a od 21 nastupa grupa Adrenalica. Nedjelja je rezervirana za dječji program, od 11 do 18 sati ispred rudnika je i radionica izrade greblice, ali i gipsaonica, moći će se i u potragu za blagom ili obići kovačnica, dok su u 13 i 16 sati predstave udruga Razbibriga i Antuntun.
Greblicu su još u 19. stoljeću pekle supruge rudara koji su radili u rudniku u kojem se kopao bakar i željezo. Od ove godine postala je i 29. hrvatski proizvod zaštićena naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.