PODRUČJE STROGE ZAŠTITE

Dvoje u naselju, a društvo im prave vjerne životinje

11.11.2014., Cerje - Mjesto Cerje na Zumberku proglaseno je spomenikom kulturne bastine. U Cerju zivi dvoje stanovnika, a jedna od njih je Marica Klepac. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
12.11.2014.
u 16:00

U Cerniku na Žumberku život je, u najmanju ruku, neuobičajen

Ako nekome želite zlo, samo im poželite da budu sami. Prve su to riječi koje izgovara Marica Klepac, jedna od dvoje stanovnika Cernika na Žumberku, dok stoji na vratima svoje kuće. Brzo dodaje, ona nikako nije sama, ima svog psa Čupka, dvije mace, kokice, a i susjed je, kad nije na poslu, samo desetak metara od nje, u slučaju da joj zatreba društvo.

Nekad žamor, danas muk

Televizor ne posjeduje, a najviše, kaže, voli slušati radio, čitati, a i pomalo raditi u svom vrtu.

– Posvađam se ja ponekad i s Čupkom, a svakog utorka dođe i poštar pa popričam s njim. Ima tu i vikendaša, koji povremeno stignu u svoje stare kuće, pa im ispričam što ima novo u Cerniku – sa smiješkom je objasnila Marica Klepac, odmah veselo dodajući kako to brzo uvijek napravi jer se u njenu naselju nešto novo nije dogodilo već godinama. Kako govori Marica Klepac, stanovnica naselja koje pripada strožoj zoni aktivne zaštite Parka prirode Žumberak kao gotovo u cijelosti očuvano tradicijsko žumberačko naselje, nekad je Cernik bio pun života.

– Bilo je ovdje tridesetak ovakvih starinskih kućica, a u svakoj nije bilo manje od četvero djece. Pa moja svekrva ih je rodila petnaestero! I svi su radili, sve okolo bila su polja, njive, voćnjaci, bilo je krava, koza, svinja, sve su glasovi žamorili od ranog jutra do večeri. Sad se većinom čuje samo muk – govori stanovnica Cernika koja se u njemu rodila, udala, odgojila svoju djecu i ostala. Kako kaže, nikad joj ništa nije nedostajalo, a jedino što bi voljela jest da i njeni unuci te praunuci jednako zavole staro naselje.

Samo da je zdravlja

– Mladi rijetko dolaze. I nije to ništa loše, daleko smo od svega. Prva trgovina nalazi se petnaestak kilometara odavde, pošta dolazi samo utorkom, ali samo kad bi se netko usudio ovo mjesto prepoznati kao turističko, mislim da bi posao vrlo dobro krenuo – govori Marica Klepac pokazujući kapelicu na ulazu u naselje, posvećenu svetoj Jeleni. Kako kaže, otkad joj je umro suprug prije 18 godina, u crkvicu često navrati, a brine se i o cvijeću koje raste uokolo.

– Priroda je ovdje prekrasna, kuće su očuvane, iako su otprije sto godina, samo da je zdravlja jer tko zna što će se dogoditi sa svom ovom ljepotom kad nas starih ne bude – rekla je Marica Klepac.

>>Nakon 30 godina u Njemačkoj vratio se doma. Nemaju vodovoda ni autobusa, ali im je dobro

Komentara 3

MI
Milkica
11:10 13.11.2014.

Koliko ja vidim, pas nije vjeran, nego je na lancu.

RR
rrastovi
22:36 13.11.2014.

ali samo kad bi se netko usudio ovo mjesto prepoznati kao turističko, mislim da bi posao vrlo dobro krenuo ----------- Hahaha koja glupost, majke ti! Pa da se netko usudi samo ožbukati ili napraviti maleraj u bilo kojoj od tihd tih tradicijskih kuća, tri tisuće inspekcija natovario bi si na vrat. Kao da bi ljudi bili ludi pa ne prepoznali da tamo ima turističkog potencijala. Ima naravno, samo što se ne može dobiti dozvola za bavljenje turizmom! Pitajte Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

LE
leon2
08:29 12.11.2017.

Nažalost u Cerniku nema više susjede Marice Klepac niti čupka,zivi u Zagrebu kod djece.Surovi uvjeti života nisu više za njene godine i zdravlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije