Park Grič

Evo koji znanstvenik dobiva spomenik na Gornjem gradu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
18.03.2019.
u 13:33

Kip Andrije Mohorovičića postavit će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te PMF

Gledat će prema zgradi u kojoj je nekada radio.

U prirodnoj veličini, u bronci, na kamenom postolju. Jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika konačno će u gradu u kojem je ostvario svoja najveća dostignuća dobiti spomenik. I to, bude li sve išlo po planu, do kraja godine. Natječaj za izradu idejnog rješenja za kip Andrije Mohorovičića koji su raspisali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Prirodoslovno-matematički fakultet provest će Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a smjestit će ga u staru gradsku jezgru, u nedavno obnovljen park Grič. Točnije, na njegov sjeveroistočni dio, unutar zelenog otoka preko puta ulaza u Državni hidrometeorološki zavod.

Projekt od 700.000 kuna

Zdanje je to u kojemu je nekada bio Geofizički zavod u kojemu je, ističe Mirko Orlić, predsjednik odbora za podizanje spomenika unutar HAZU-a i jedan od članova ocjenjivačkog suda, ovaj na stručnjak iz meteorologije i seizmologije postigao svjetski rezultat.

– Ondje je 1910. otkrio plohu koja odjeljuje Zemljinu koru od plašta koja je kasnije po njemu nazvana Moho sloj. To je ujedno i najveća prirodna tvorevina na Zemlji nazvana po nekom čovjeku. Smatram da je Mohorovičić najveći hrvatski znanstvenik svih vremena jer je među ljudima takvog formata on jedini karijeru stvorio u Zagrebu. Nikola Tesla radio je u SAD-u, Ruđer Bošković u Italiji i Francuskoj, Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog u Švicarskoj... – govori Mirko Orlić.

Postavljanje spomenika jedan je od načina, dodaje, da se djelo našega geofizičara dodatno popularizira. Natječaj traje do 13. svibnja, a jedan je od uvjeta koji umjetnici moraju ispuniti “prepoznatljivost lika”.

– Nemamo ništa protiv modernog shvaćanja umjetnosti, ali kad stanu ispred Mohorovičića, ljudi ga ipak moraju moći prepoznati – kaže Orlić. Procijenjena je vrijednost investicije 700.000 kuna, a zasad je HAZU pripremio novac za idejno rješenje pa se još treba skupiti za izradu kipa.

– Natječaj je javan, iako smo pozvali petoricu akademskih kipara, Nevena Bilića, Ivana Fijolića, Kažimira Hrastea, Tihomira Matijevića i Nikolu Vrljića, no radovi pristižu pod šiframa, tako da svi imaju jednaku šansu – ističe Mirko Orlić.

Nigda bez cigarete

Da umjetnici imaju zahtjevan zadatak, smatra i arhitekt Marijan Hržić, tvorac parka Grič, koji je trenutačni izgled dobio prošlog ljeta.

– Trebat će voditi računa da kip bude usklađen sa susjednim objektima, poput fontane Ivana Rendića i opreme koja prikazuje duh parka 19. stoljeća, kao što su plinska rasvjeta i klupe tipa Cuculić prema originalu iz 1892. – kaže Hržić.

A kako bi kiparima približili Mohorovičića, u natječajnoj su dokumentaciji opisali i kakav je bio u svom privatnom životu: “Živio je za svoju obitelj i nauku, no imao je smisla i za umjetnost i literaturu. Njegova je izobrazba bila vrlo svestrana i s njime se moglo raspravljati o svemu. Pušio je mnogo i nije ga se nigda vidjelo bez cigarete. Tako je bio vrlo žalostan kada ju je morao dan prije svoje smrti odbaciti. Svi su se važni događaji u njegovu životu zbili u petak, tako da je uvijek kazao da će u petak i umrijeti, što se je doista i dogodilo...”

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:20 19.03.2019.

Ma ok sve to, ali. Dobro je da će Mohorovičić dobiti spomenik, da se sa tog mjesta maknu kontejneri za otpad, koji pretrpani, tamo "uljepšavaju" park. A ovo da će čovjek koji je radio u zgradi preko puta i kojeg je Orlić toliko nahvalio, - ipak stajati u parku sa fontanom, nekako i ne drži vodu. Pa valjda bi trebao biti u krugu zgrade u kojoj je i radio, a i u kojoj je dugo bio dio Geofizičkog. No međutim, kako ta jadna ruševina od zgrade Hidrometeorološkog zavoda izgleda, možda je bolje da je Andrija gleda iz parka, da mu se možda ne sruši na spomenik.

NE
Neutralac
17:29 18.03.2019.

Zar je tesko reci u naslovu : "Andrija Mohorovicic ce dobiti spomenik na Gornjem Gradu.." ili slicno... hej novinari ... sjedi jedan.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije