Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽETE OSVOJITI NAGRADE

Fond za zaštitu okoliša pokrenuo je 'Modnu lastu': Nema veze s Lastanom, ali idealna je za klince

Irena Škorić Lastan
Jurica Galoić/Pixsell
06.03.2024.
u 10:24

Vrijedan projekt u sebi sadrži posebnu poruku za spas planeta

Đaci kreativci od ove godine imaju priliku sudjelovati u jedinstvenom obrazovno-ekološkom natjecanju koji je pokrenuo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o projektu "Modna lasta", a posvećen je industriji koja postaje sve brža i time sve više negativno utječe na naš planet.

– Podaci Europske agencije za okoliš pokazuju da se za proizvodnju samo jedne pamučne majice potroši oko 2700 litara pitke vode. Riječ je o zapanjujućoj količini koja bi prosječnoj osobi bila dovoljna za čak dvije i pol godine. Nažalost, predviđa se da će globalna proizvodnja tekstilnih vlakana do 2030. porasti na 145 milijuna tona, što će rezultirati i velikim pritiskom na okoliš. Osim ponovne uporabe i recikliranja, jedino rješenje ovog problema je suštinsko mijenjanje pristupa prema modnoj industriji i trendovima. Za to su izuzetno važne mlade generacije – poručuju organizatori natječaja.

A on je podijeljen u tri kategorije pa tako najmlađi osnovci trebaju kreirati naslovnicu časopisa održive mode s ciljem da staroj odjeći pruže novi život. Viši razredi osnovnih škola trebaju istražiti kako pretvoriti tekstilni otpad u umjetničko djelo te ga prikazati na duplerici njihova mini modnog časopisa. Izazov za učenike srednjih škola je istražiti pojam održive mode, a kao rezultat trebaju izraditi sadržaj cjelovitog mini održivog časopisa.

VEZANI ČLANCI: 

Najkreativnijim učenicima, koje odabire stručni žiri, Fond će dodijeliti vrijedne nagrade, od bicikala do edukativnih radionica o restauraciji tenisica, kao i edukaciju o kreativnom i sigurnom korištenju društvenih mreža s Darijem Marčacem. Prijave su na web-stranici www.modnalasta.com i traju do 12. travnja. 

VIDEO: Taksist bez usporavanja prošao kroz crveno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije