Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. izdanje

FOTO Noć muzeja ove je godine posjetilo gotovo 130.000 posjetitelja

Zagreb: Noć muzeja u Bolnici Vrapče
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/25
28.01.2024.
u 08:00

Noć muzeja, koje organizira Hrvatsko muzejsko društvo, u Hrvatskoj je pokrenuta 2005., a za sve su zaslužne Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki, idejne začetnice, autorice koncepcije programa te voditeljice projekta

Mnogima omiljenu manifestaciju, u koju se iz godine u godinu uključuje sve veći broj muzeja i gradova, popularnu Noć muzeja, koja je održana jučer, ove je godine posjetilo gotovo 130.000 posjetitelja. Ljubitelji umjetnosti tako su i ove godine iskoristili priliku kako bi do sitnih noćnih sati sudjelovali u 650 različitih kulturnih aktivnosti koje je, u sklopu 19. izdanja manifestacije, pripremilo 265 sudionika iz cijele Hrvatske, uz tri lokacije u Bosni i Hercegovini i to u 139 gradova, općina i manjih mjesta.

Svečano je otvorena, podsjetimo, u Muzeju grada Zagreba, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pritom je istaknuo kako je Noć muzeja jedan od najuspješnijih kulturnih projekata koji je postao kulturni brend kojega se kopira i u drugim zemljama. Podsjetio je i kako je Grad Zagreb osnivač ili suosnivač 11 muzeja i galerija koje i subvencionira, a trude se i povećati im novčana sredstva za programske djelatnosti pa su ona ove godine za 75 posto veća nego lani

VEZANI ČLANCI: 

Tema 19. izdanja nazvana je "Muzeji i nova publika", a inspirirana novim generacijama, odnosno mladima koji zahtijevaju inovativne i kreativne muzejske sadržaje u kojima mogu i sami sudjelovati, ako i temama, ističu organizatori, koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo

– U današnjem svijetu u kojem se informacije izmjenjuju velikom brzinom, muzeji pronalaze nove načine kako približiti građu novim generacijama koje odrastaju u digitalnom i virtualnom okruženju – istaknula je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje. 

VEZANI ČLANCI: 

Noć muzeja, koje organizira Hrvatsko muzejsko društvo, u Hrvatskoj je pokrenuta 2005., a za sve su zaslužne Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki, idejne začetnice, autorice koncepcije programa te voditeljice projekta. U prosincu prije gotovo dva desetljeća, naime, pokrenule su akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja, a već dvije godine kasnije, Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, a koju je od 2005. do danas posjetilo više od četiri milijuna posjetitelja. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije