Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduševili prolaznike

FOTO Veličanstvena Kravat pukovnija prodefilirala Zagrebom uz posebnog gosta

Zagreb: Svečana smjena straže Kravat pukovnije na Trgu bana Josipa Jelačića
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/10
29.07.2023.
u 16:46

Zapovjednik Željko Matejčić, kao i uvijek, odlučno je predvodio pješake i konjanike Frankopanskom ulicom prema Ilici, uz glasan topot konjskih kopita i odlučnog tempa na bubnju

Veličanstveni, kao i uvijek, prodefilirali su središtem metropole i oduševili Zagrepčane i njihove goste koji nisu mogli odoljeti a da ih ne snimaju na svakom koraku na potezu od Mažuranca do Trga bana Jelačića. Naravno, riječ je o Kravat pukovniji zbog koje su svi oni koji su se subotnjeg prijepodneva našli na ulicama Zagreba, zajedno s povijesnom satnijom, ušli u vremeplov i prošetali stoljećima velikih bitaka novovjekovne Europe.

Zapovjednik Željko Matejčić, kao i uvijek, odlučno je predvodio pješake i konjanike Frankopanskom ulicom prema Ilici, uz glasan topot konjskih kopita i odlučnog tempa na bubnju. Ali ovoga puta smjena straže Kravat pukovnije imala je i posebnog gosta koji je pregledao postrojbu i bio na velikoj ceremoniji na središnjem trgu.

Tradicija koja povezuje

Riječ je o Amaru Oualiju, vojnom izaslaniku Republike Francuske u Hrvatskoj koji je, kako nam je potvrdio, veliki zaljubljenik u povijest pa je itekako oduševljen što je mogao prisustvovati tradiciji koja na zagrebačkim ulicama uvijek ukrade najviše pažnje.

– Poseban je dan upravo zbog toga što je vojni ataše izrazio želju da nas vidi. Priznanje je to hrvatskim vojnicima koji su kravatu donijeli na dvor francuskog kralja Luja XIV. i tako je prenijeli i u Francusku, a kasnije, naravno, dolazi i ova današnja inačica kravate – pojasnio je Matejčić.

A izaslanik Ouali prvi put sudjeluje na manifestaciji, a za njega je itekako važna u duhu zajedničke vojne prošlosti, ali i suvremenih bliskih odnosa Francuske i Hrvatske koja se očituje u nabavci francuskih vojnih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

>>FOTO: Pogledajte kako je Kravat pukovnija prodeflirala ulicama Zagreba: 

Zagreb: Svečana smjena straže Kravat pukovnije na Trgu bana Josipa Jelačića
1/10

– Velika je čast biti u Zagrebu. Prije nekoliko mjeseci kontaktirao sam gospodina Matejčića sa željom da prisustvujem smjeni straže. Povijest je zaista moja strast pa mi je uvijek posebno zanimljivo naučiti nove stvari, a važno je istaknuti i da u Francuskoj postoji tradicija koja povezuje vojnike i kravatu kao simbol – pojašnjava Oualiju.

Naime, kravata kao suvremeni nezaobilazni muški modni dodatak, u kontekstu hrvatskih vojnih snaga, prvi se put pojavila u 17. stoljeću, u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata, kada je dio vojnika hrvatske lake konjice, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupio francuskoj vojsci. Vojničke vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravates u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine, ispričao je svojedobno za Večernji list zapovjednik Matejčić pa pojasnio i kako je osobiti pečat odorama davao crveni rubac – kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat.

Nema toga u Americi...

A sama smjena straže jedinstveni je doprinos zagrebačkoj, ali i hrvatskoj baštini koju posljednjih 13 godina suorganiziraju Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba. Članovi povijesne postrojbe odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz 17. stoljeća svojim programom aktualiziraju povijesne početke kravate, a ceremonijom pregleda naoružanja i postavljanjem stražara na bočna vrata crkve sv. Marka, kod spomenika banu Jelačiću i Gospinu kipu ispred Katedrale, odaju počast svim hrvatskim vojnicima.

– Jasno je da je kravata u francuskoj i hrvatskoj vojsci bila osobito snažan simbol kojeg se sjećamo i danas. Ideja nam je da se sa zapovjednikom Matejčićem sastanemo u narednim mjesecima i dogovorimo projekte na kojima možemo raditi kako bi još više približili naše dvije kulture, a nadam se da ćemo za godinu ili dvije imati i zajedničku manifestaciju na kojoj ćemo ponovno vidjeti veličanstvenu Kravat pukovniju – poručio je Ouali.

>>VEZANI ČLANCI: 

A osim odušeljvenja francuskog vojnog izaslanika, Kravat pukovnija nije ostavila ravnodušnima ni brojne Zagrepčane i njihove goste. Četveročlana obitelj Williams iz Sjedinjenih Država prilazila im je vidno s oprezom i bujicom pitanja koje su nam uputili kad su vidjeli da pomno pratimo svaki korak povijesnog vojnog odreda. Kada smo im objasnili, s lica nisu mogli sakriti oduševljenje.

– To je divna tradicija i kvalitetna turistička atrakcija. Preko glave nam je komercijalne ponude za turiste, želimo doživjeti baštinu neke zemlje i zato je neopisivo blago vidjeti ovako nešto. Nikad ovakvo što nismo doživjeli u SAD–u – priznaju. Zagrepčanka Marija Vuković otkrila nam je pak kako za nju smjena straže ima posebno mjesto u srcu.

– Sin mi je imao deset godina kada je Kravat pukovnija prvi put šetala Zagrebom i uvijek smo dolazili kada bismo znali da će ovuda prolaziti. Nikad nam nije bilo teško iz Španskog potegnuti do Jelačić placa kako bismo im se iznova divili. Sada je sin odrastao, ali ovakvi trenuci me uvijek podsjete na te lijepe i bezbrižne dane, a kao Zagrepčanima su nam svakako i na ponos – zaključuje gospođa Vuković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije