'NEMA VIZIJU'

Goluža opleo po izmjenama zagrebačkog GUP-a: Bez nužnih poteza i jasne prometne strategije

Zagreb: Marko Sladoljev i Trpimir Goluža o stanju u Gradskog plinari
Marko Lukunic/PIXSELL
10.07.2024.
u 15:00

Nezavisni zastupnik u Klubu Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Trpimir Goluža ocijenio je da Prijedlog izmjena Generalnoga urbanističkog plana Zagreba ne predviđa nužne poteze za rješavanje ključnih problema, jasnu prometnu strategiju, ključne natječaje i zeleni fond.

Ustvrdio je kako je nejasno zašto se odmah nije krenulo i s izgradnjom dva mosta za koje je provedena cjelokupna natječajna procedura i započeta projektna dokumentacija - most na Ulici Republike Njemačke istočno od Bundeka, koji se može vezati na Gredelj i Draškovićevu te most zapadno od Jaruna. Potrebno je također ući u natječaje za kolno-pješački most na Kajzerici koji veže Sveučilišnu aveniju i Cimermanovu ulicu (Aveniju Dubrovnik) te pješački most na hipodromu,  istaknuo je Trpimir Goluža danas na konferenciji za novinare.

Dok se grad guši u prometnim kolapsima, iz Prijedloga GUP-a se ne može iščitati jasna prometna strategija, čak ni za biciklistički promet, iako se gradonačelnik predstavlja kao zagovornik biciklizma. Na način predstavljen u Prijedlogu nemoguće je podići biciklističku kulturu i omogućiti građanima veću sigurnost i dostupnost biciklističke infrastrukture u urbanoj strukturi, drži Goluža

"Ključni projekti moraju imati jasnu i kvalitetno odrađenu projektnu dokumentaciju i natječajnu proceduru, a to traje, stoga se trebalo odmah sada započeti s najvažnijim pripremama. Ovaj GUP opet nema viziju Save kao glavne zeleno-vodene rekreacijske zone Zagreba i samo se krpa prijašnja loša povezanost Save i Medvednice", tvrdi Goluža.

VEZANI ČLANCI:

Pritom je još i zagrebačka os kao infrastrukturni prometni koridor potpuno negirana, a potrebno je i hitno prići izgradnji ulice Prisavlje u punom koridoru. Dodao je da nije učinjena ni regulacija Podsljemena, nije se objasnila vizija cijelog Velesajma kao prostora mješovite namjene gradskog projekta, a proširenje zelenih zona napravljeno je dijelom i ukidanjem stečenih prava poslovnim subjektima, bez pravne i urbanističke podloge. Smatra da bi "Grad trebao osnovati zeleni fond koji bi se koristio za otkup zelenih zona i njihovo uređenje u Zagrebačku zelenu mrežu".

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar neugodan
neugodan
15:44 10.07.2024.

Jarunski most je prioritet svemu ostalome. Nisam za most kod Bundeka jer ce to unistiti taj lijepi park. Treba tamo postaviti kucice za rostiljanje jer ljudi zive u krletkama i zeljni su prirode. Ovako se mora doci 12 sati ranije da se zauzme mjesto. To je van pameti.

DU
Deleted user
07:14 12.07.2024.

ovaj nelustrirani naslilnik iz lijecnicke komore stvarno ima dobru podrsku nekoga. tamo je pokrao tesku lovu (da ne kazem da je medjuludske odnose sve na ulince tuce) i svaki drugi bi vec odavno bio u przunu a kamoli da bi mu se davao medijki prostor da trkelja.

JA
JapaRuda
16:13 10.07.2024.

Od te možemovske dotepenske kozaračke žgadije očekujem jedino da počnu širit tifus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije