VELIKA BAZA PODATAKA

Grad Zagreb priprema veliku bazu podataka: Sva komunalna infrastruktura bit će na jednom popisu

Slavonska avenija u Zagrebu
Borna Filic/PIXSELL
08.08.2024.
u 10:25

Moći će se pratiti promjene oko neriješenih imovinskih odnosa, zemljišne knjige i katastar

Kako bi na jednom mjestu imali pregled eventualnih budućih promjena oko gradske komunalne infrastrukture poput cesta, javnih parkirališta i zelenih površina, garaža, groblja i slično, gradska uprava planira uspostaviti jedinstvenu evidenciju za područje cijelog Zagreba.

Prema nacrtu prijedloga gradske odluke koji je na savjetovanju s javnošću do 17. kolovoza, izradit će se baza podataka koja će pružati sve informacije o raznim dijelovima komunalne infrastrukture, uključujući i lokacije javne rasvjete, krematorije, tramvajske pruge te garaže i okretišta za javni prijevoz.

Novouspostavljena baza imat će, piše u prijedlogu dokumenta, podatke o komunalnoj infrastrukturi kao i zemljišnoknjižnoj te katastarskoj čestici na kojoj se nalazi, a dostupne će biti i informacije o tome tko je njezin vlasnik te tko njome upravlja.

Moći će se vidjeti i jesu li za tu cestu ili drugu sličnu javnu površinu izdane dozvole za uređenje ili gradnju, a pratit će se i sve promjene oko eventualnih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Posebna pažnja pridat će se tome da sve informacije budu redovno usklađene s podacima iz zemljišnih knjiga i katastra. Bude li potrebna izrada posebnih geodetskih elaborata kako bi stanje na papiru bilo u skladu s onim na terenu, i to će se učiniti. "Svaka promjena o stanju pojedine komunalne infrastrukture evidentira se u jedinstvenoj evidenciji", stoji također u dokumentu.

Kako su objasnili u Gradu, evidencija se radi u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu koji propisuje da je svaka jedinica lokalne samouprave mora imati i voditi, a već su je izradili i drugi hrvatski gradovi i općine, poput Vele Luke, Vira i Đakova. Što se točno smatra komunalnom infrastrukturom također je propisano istim zakonom, a kako vodovodne i kanalizacijske cijevi ondje po njegovim odredbama ne spadaju, one neće biti uključene ni u planiranu gradsku evidenciju.

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije