Sastojci za četiri osobe:
80 dkg graha (jedna limenka) - 11 kuna; 10 dkg špeka - 10 kuna; kobasica po želji; 6 dkg mrkve - 3 kune; 1 ljuti feferon - 1 kuna; 3 češnja češnjaka - 7 kuna; 1 luk - 1 kuna; sol, papar
Za dinstanje: 50 dkg luka - 5 kuna; 10 dkg svinjske masti ili ulja; slatka crvena paprika
Postupak:
Čest kupac na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici Dolac jest i vitalna 82-godišnjakinja Veronika Laljek. Za ručak će pripremiti grah s kobasicama i špekom. Dio variva će pojesti, a dio zamrznuti. Grah će staviti nakratko da prokuha, prvu vodu baciti, potom ga ponovno staviti u hladnu vodu, ubaciti nasjeckani špek, kobasicu, mrkvu, feferon, češnjak, luk, sol i papar.
Sve zajedno kuhat će na laganoj vatri. Kad sve skupa omekša, stavit će u posebnu posudu dinstati luk, slatku crvenu papriku te preliti s malo juhe od graha pa kratko prokuhati. Potom će luk prebaciti u grah i nastaviti kuhati dok grah ne bude mekan.
Oprostite mene skidate zbog "lažnih" informacija, a sugerirate da umerovljenica kupuje špek po 100kn kilogram!