Kao što Dalmatinci jedu masline, Baranjci “tamane” češnjak. Cijeli režanj znaju strpati u usta, a ni hrana koju jedu ne može proći bez te namirnice. Upravo zato supružnici Grabar iz Darde odlučili su češnjak i kiseliti, a tako skladišten hrani daje posebnu notu.
– Pogotovo ako se njime špika meso – dodaje Gordana Grabar koja je sa suprugom Josipom teglice s OPG-a donijela na Trg bana Jelačića, gdje je jučer otvoren četvrti Sajam zimnice i autohtonih proizvoda. Do sutra se ondje predstavlja stotinjak proizvođača iz svih hrvatskih županija pa se po povoljnijim cijenama mogu kupiti domaća kisela paprika i krastavci, turšija, džemovi, med i pčelinji proizvodi, začini, čajevi, mlinci, suhomesnate delicije, bučino i maslinovo ulje...
Višnja i habanero
Osim standardne zimnice, mnogi nude i onu malo drugačiju, nastalu prema receptima koje su sami osmislili. Tako se na štandu Grabara može naći i ljuta marmelada po cijeni od 25 kuna. Nastaje kuhanjem ljutih feferona koji se potom pasiraju, a smjesa dokuhava do željene gustoće.
– Služi kao dodatak prilikom kuhanja ili se može dodati direktno u tanjur ako netko želi zaljutiti jelo – kažu Grabari koji nude i tzv. lovački ajvar koji je puno ljući od “običnog”, a košta 20 kuna. Ljute umake neobičnih kombinacija radi i Dinka Ištvan zajedno s ocem Zvonkom i njegovim kolegom Dragutinom Crepićem, a uzgajaju u Vinkovcima 20-ak vrsta ljutih papričica. Najegzotičniji je umak od višnje i habanero papričica koji najviše paše uz divljač. No imaju i onaj s dodatkom đumbira i estragona.
Plus domaći senf
– Umake smo osmišljavali zato što svi volimo jesti ljuto. Kad smo ih ponudili prijateljima, super su reagirali pa smo pomislili da bismo ih mogli staviti i na tržište – kaže Dinka čijim se umacima cijena kreće od 20 do 50 kuna. Ljute namaze pak prodaje Mirjana Stancarić, a kraljica njezinih proizvoda jest hrenada. Iliti hren pomiješan s jabukama i đumbirom. – Odlično paše uz lešo meso, sireve, lososa, buncek... Radimo i svoj senf – govori M. Stancarić koja hren proizvodi u Čučerju.
Na imanju obitelji Pereglin u Svetom Ivanu Zelini rastu stabla drijenka, stare sorte od koje rade sirup, koji košta 45, te džem koji je 25 kuna. – Drijenak je pun vitamina C i dobar je za želučane tegobe. Ne kaže se uzalud “zdrav k’o dren” – ističe Ivanka Pereglin.
Hit je i blatska lumblija, kolač s Korčule za koji je recept star 200 godina, a Sanja Protić prodaje ga s kćeri Josipom.
– Lumblija se peče samo na zapadnom dijelu otoka, i to obično pred Sve svete. Na dijelu otoka koji gleda na Hvar, pak, iz morskih stijena raste samonikla biljka motar, koju berem i kiselim, a miješa se sa svim salatama. Neki je prepoznaju, no mnogi tek na ovakvim sajmovima prvi put vide motar – kaže S. Protić.