Doznajemo detalje

Hoće li se kultna lokacija noćnog i kulturnog života metropole nakon tri godine ipak otvoriti najesen?

storyeditor/2023-07-14/gavela_1.jpg
18.07.2023.
u 08:30

Završetak radova na Gavelli ne kasni, nego je dio vezan za Fond solidarnosti pomaknut za godinu dana, kažu u Gradu. U dvorani s 82 mjesta bit će premijera "Kozmičkih žonglera", onu veliku u listopadu trebali bi otvoriti "Moji tužni monstrumi", a opet će se moći i u kultni kafić

Probe su trebale početi u svibnju 2022., a prva premijera u obnovljenoj Gavelli očekivala se u rujnu iste godine. Od toga je obećanja prošlo više od godinu i pol, no kazalište u Frankopanskoj i dalje je zatvoreno.

– Završetak radova ne kasni, nego je dio vezan za Fond solidarnosti pomaknut za godinu dana. Uz to, zbog razloga uvjetovanih pandemijom koronavirusa došlo je do poremećaja na tržištu te su pomaknuti i rokovi za dostavu potrebne opreme – poručuju iz Grada.

Povučeno oko milijun eura

Već se neko vrijeme šuška po metropoli da će se omiljeni teatar ipak končano otvoriti na jesen, a to je na posljednjoj sjednici Skupštine potvrdio i dogradonačelnik Luka Korlaet.

– Izvukli smo i sredstva iz Fonda solidarnosti, do početka nove sezone bit će dovršena obnova, trenutačno se radi pročelje i zajedno s Glazbenom školom Blagoje Bersa od jeseni ćemo imati dvije javne zgrade koje su obnovljene i kojima se možemo dičiti – kazao je Korlaet.

Prva je premijera zakazana za 22. rujna, i to na novoj, maloj sceni, koja se spletom nesretnih okolnosti gradila godinama. Gavella je, podsjetimo, u obnovu krenula 2017., prokišnjavao je krov atrija, a tadašnji gradonačelnik Milan Bandić odobrio je i gradnju nove scene te obećao da će radovi biti dovršeni za deset mjeseci, no to se razvuklo zbog problema s kooperantima.

Stvar je dodatno zakomplicirao zagrebački potres, koji je na upravnu zgradu srušio dimnjak i dio krova susjedne Hotelijersko-ugostiteljske škole pa su ravnatelj Dražen Ferenčina, ekipa kazalištaraca i Bad Blue Boysi već idućeg dana baletnim podom zakrpali rupu. Statičari su ustanovili da je problematično i nadstroplje scene, kao i potporni stup u podrumu. Upravna zgrada dobila je crvenu naljepnicu, pozornica i gledalište žutu, a ansambl kazališta postao je beskućnik te je privremeni dom pronašao na Sceni Travno, u tunelu Grič, CeKaTeu i brojnim koprodukcijama.

Gavellino pročelje i dalje je u skelama, no kada se zakorači unutra, vide se veliki pomaci u odnosu na stanje kada smo gradilište posjetili početkom veljače 2021. Po svježe tesanom drvu mirišu i kulise za premijeru, što ulijeva dodatno povjerenje da bi radovi zbilja mogli biti gotovi do nove kazališne sezone. Za obnovu je iz Fonda solidarnosti povučeno oko milijun eura.

– Prva i najvažnija faza konstrukcijske obnove je završena, druga je pri kraju. U prvoj je ojačano nadstroplje velike pozornice i gledališta, u zidove su ugrađene čelične zatege i karbonska vlakna, a betonski lukovi u nadstroplju obloženi su FRCP tkaninom, što ih čini još otpornijima – objašnjava Goran Jerosimović, voditelj tehničke službe Dramskog kazališta Gavella.

U drugoj fazi saniraju se upravna zgrada i fasada, što je, dodaje, komplicirano jer je Gavella zaštićeni spomenik kulture pa se svi radovi moraju odvijati u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika. Kada je dovrše, građevinski radovi prestaju i publika može u kazalište, no prije toga, napominje, trebaju biti uklonjeni svi nedostaci i izvršena primopredaja. Mnoge će obradovati da je za otvaranje spreman i kultni Gavellin kafić koji će, priča se po gradu, voditi Zlatko Jandrić, vlasnik legendarnog trešnjevačkog lokala Chanson.

U potpunosti je dovršen i čuveni atrij nad kojim bdiju tri maskerona. Na stropu je LED rasvjeta koja mijenja boje, a iznad se smjestila nova Gavellina scena. Mala dvorana koju od milja zovu Scena 121 ima električne razvlačne tribine i 82 mjesta, a čast da je otvori krajem rujna pripast će predstavi "Kozmički žongleri", u režiji Ivana Penovića. Scena ima najsuvremeniju tonsku kabinu, a svi cugovi su električni. Staro će kazalište uz novi sjaj, dodaje naš vodič, dobiti i novu opremu. U tijeku je i ugradnja novog inspicijentskog pulta, a velika scena dobit će i novi pult za upravljanje rasvjetom s dimerima, odnosno uređajima za promjenu njezina intenziteta.

– Dimeri bi uskoro trebali stići iz SAD-a, a pozornica će dobiti i novi razglas – navodi Jerosimović te dodaje kako je u opremanje na velikoj sceni uloženo 1,75 milijuna kuna. Preinake su učinjene i na njezinu balkonu, odakle je uklonjen stari tapison i ugrađen parket.

A nakon premijere "Žonglera" na maloj sceni prva će predstava na velikoj biti 10. studenoga. Riječ je o drami "Moji tužni monstrumi", u režiji Vita Taufera i prema tekstu Mate Matišića. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije