Glasno lupanje velikim metalnim sjekačem po golemoj gril-ploči privlači pozornost svih koji se ovih dana zateknu na Europskom trgu.
Da dolaze na sasvim drukčiji festival hrane, mogu uočiti već na samom ulazu, gdje na velikom okviru koji “glumi” vrata stoje vilica i nož uz tanjur na kojemu je globus. Do 18. rujna, naime, ondje se održava “Svijet na tanjuru”, festival međunarodne kuhinje na kojemu se mogu kušati delicije iz Njemačke, Italije, Turske, Indije, Rusije... Svaki dan predstavljaju drugu zemlju pa je sutra na redu Kina.
Piletina na sve načine
A za lupanje sjekačem “krivac” je Clement Trio Senaratne, koji s bratom u Tkalči drži šrilankanski restoran “Curry Bowl”. Pa su na festivalu odlučili predstaviti jelo koje su Zagrepčani najbolje prihvatili. Rade “kotthu”, u prijevodu – nasjeckan, koja košta tridesetak kuna.
– Sjecka se pržena mješavina rotija (vrste pogače) s povrćem, jajima ili mesom te, naravno, začinima – objašnjava Kristijan Miloloža iz Curry Bowla.
Gužva je i ispred kućice s azijskim specijalitetima, gdje nude pohanu piletinu u slatko-kiselom umaku, piletinu kung pao, domaće rezance s povrćem. A cijene su od 10 do 45 kuna. – U Zagrebu radimo u sklopu restorana Azija već 10 godina – kaže chef XinXin Zhao. Posjetiteljima su zanimljive i poffertjes, specifične mini palačinke iz Nizozemske. Slične su klasičnima, no u smjesu ide i kvasac, što palačinkama daje debeljuškast izgled, a i puno su manje od “običnih”.
– Otvorili smo palačinkarnicu prije nekoliko mjeseci u Vrbanima, a posebno ih vole djeca – kaže Paula Kadić iz palačinkarnice “Zacrêpe”. Sedam palačinki košta 13, a 14 komada 23 kune.
Najkreativniji ugostitelji
Malo dalje, na Zrinjevcu, do 17. rujna održava se Food Film Festival, koji predstavlja najkreativnije gradske ugostitelje. U ponudi su burgeri, domaće pite, pileća krilca, sushi... a gledaju se i filmovi posvećeni hrani. Projekcije su u 20.30 sati, a sutra je na rasporedu njemačka romantična komedija "Mostly Martha". •