Gastro festivali

Hrana zavladala gradom, kušajte kotthu, domaću pitu, poffertjes...

09.09.2016., Zagreb - Na Europskom trgu odrzava se gastronomski festival Svijet na tanjuru, gdje su gradjani u mogucnosti isprobati delicije iz razlicitih dijelova svijeta na jednom mjestu. Clement Trio Senaratne.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
13.09.2016.
u 21:11

Na Europskom trgu "Svijet na tanjuru", a malo dalje - na Zrinjevcu festival posvećen "foodie" filmovima - Food Film Festival

Glasno lupanje velikim metalnim sjekačem po golemoj gril-ploči privlači pozornost svih koji se ovih dana zateknu na Europskom trgu.

Da dolaze na sasvim drukčiji festival hrane, mogu uočiti već na samom ulazu, gdje na velikom okviru koji “glumi” vrata stoje vilica i nož uz tanjur na kojemu je globus. Do 18. rujna, naime, ondje se održava “Svijet na tanjuru”, festival međunarodne kuhinje na kojemu se mogu kušati delicije iz Njemačke, Italije, Turske, Indije, Rusije... Svaki dan predstavljaju drugu zemlju pa je sutra na redu Kina.

Piletina na sve načine

A za lupanje sjekačem “krivac” je Clement Trio Senaratne, koji s bratom u Tkalči drži šrilankanski restoran “Curry Bowl”. Pa su na festivalu odlučili predstaviti jelo koje su Zagrepčani najbolje prihvatili. Rade “kotthu”, u prijevodu – nasjeckan, koja košta tridesetak kuna.

– Sjecka se pržena mješavina rotija (vrste pogače) s povrćem, jajima ili mesom te, naravno, začinima – objašnjava Kristijan Miloloža iz Curry Bowla.

Gužva je i ispred kućice s azijskim specijalitetima, gdje nude pohanu piletinu u slatko-kiselom umaku, piletinu kung pao, domaće rezance s povrćem. A cijene su od 10 do 45 kuna. – U Zagrebu radimo u sklopu restorana Azija već 10 godina – kaže chef XinXin Zhao. Posjetiteljima su zanimljive i poffertjes, specifične mini palačinke iz Nizozemske. Slične su klasičnima, no u smjesu ide i kvasac, što palačinkama daje debeljuškast izgled, a i puno su manje od “običnih”.

– Otvorili smo palačinkarnicu prije nekoliko mjeseci u Vrbanima, a posebno ih vole djeca – kaže Paula Kadić iz palačinkarnice “Zacrêpe”. Sedam palačinki košta 13, a 14 komada 23 kune.

Najkreativniji ugostitelji

Malo dalje, na Zrinjevcu, do 17. rujna održava se Food Film Festival, koji predstavlja najkreativnije gradske ugostitelje. U ponudi su burgeri, domaće pite, pileća krilca, sushi... a gledaju se i filmovi posvećeni hrani. Projekcije su u 20.30 sati, a sutra je na rasporedu njemačka romantična komedija "Mostly Martha". •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije