Festival svjetla

Igra križić-kružić na Štrosu, park Grič postat će akvarij

Foto: Screenshot/Festival svjetla
08.03.2019.
u 10:56

Festival svjetla odvijat će se na 20 lokacija Gornjeg grada, od kojih je nova zapadni dio Strossmayerova šetališta

Donedavno je stajao u hrvatskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu. A sad će ga premijerno izložiti i u hrvatskoj metropoli. “Oblak pergolu” autora Brune Juričića i Alise Andrašek postavit će, točnije, u atriju Muzeja grada Zagreba, a bit će to jedna od 23 instalacije na ovogodišnjem Festivalu svjetla koji se održava od 20. do 24. ožujka. Pergola je, kaže Martina Bienenfeld, direktorica zagrebačke Turističke zajednice, rezultat suradnje s Ministarstvom kulture, a ove su godine novost i tri instalacije za koje je zaslužna Kina.

Kinezi su lani bili na petom mjestu po broju dolazaka u Zagreb, a prva dva mjeseca ove godine bilježimo povećanje od 41 posto u dolascima i 74 posto u noćenjima gostiju iz Kine – ističe M. Bienenfeld.

Festival svjetla odvijat će se na 20 lokacija Gornjeg grada, od kojih je nova zapadni dio Strossmayerova šetališta. Upravo ondje smjestit će se jedna od kineskih instalacija, ona u obliku breskve u cvatu. Uz nju će ondje biti i svjetleći “Križić i kružić”, osmišljen za igru. Na istočnoj strani šetališta, pak, smjestit će se svjetleći namještaj na kojemu će se posjetitelji moći odmoriti, a Zagrepčane i turiste ondje će dočekati i domaćini, Mirror Crew i Flower Couple, s kojima će se moći i fotografirati.

– Ove je godine festival zbog velikog interesa produljen s četiri na pet dana. Lani je za njegova trajanja zabilježeno 31 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja u Zagrebu nego godinu prije. I sada očekujemo rast, posebice zato što ima ljudi koji ciljano putuju na ovakve festivale – kaže direktorica Turističke zajednice.

Prvi će put biti osvijetljeno i pročelje crkve, i to Katarinine.

– Zapravo će vitraje iz unutrašnjosti preslikati na fasadu – objašnjava M. Bienenfeld.

Park Grič će, pak, postati akvarij u kojem “plivaju” ribice, na platou Gradec bit će svjetleće latice koje lebde, a na Vranicanijevoj poljani postavit će 4D instalaciju u obliku saća.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
Berlioz
11:43 08.03.2019.

Bravo, radite odličan posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije