Obična ili s mlijekom. Dani kad su to bile opcije, što se kave tiče, odavno su završili.
Godišnje pet kilograma
Hladno kuhana, šarena, pržena na licu mjesta, jučer uvezena iz Kolumbije, pomiješana s kokosom i čokoladom u topli ili hladni koktel – što god srce ljubitelja kave poželi, u Zagrebu može i dobiti. Činjenicu da prosječan Hrvat u svojoj džezvi godišnje prokuha više od pet kilograma kave, ugostitelji su pametno odlučili iskoristiti.
– Kultura ispijanja kave kod nas je poprilično jaka. I iako većini odlazak na kavu znači brbljanje dva sata s prijateljicom ili prijateljem, nema razloga da to rade uz šalicu lošeg napitka – objasnio je Boris Poljičanin, kod kojeg se, u Prolazu sestara Baković, može popiti “najgora kava u gradu”. Svoj kafić nazvao je upravo tako, ne bi li marketingom uspio pridobiti što veći broj znatiželjnika koji će isprobati upravo nešto “najgore”. Maleni prostor u koji stane svega desetak ljudi, a u kojem se poslužuje isključivo kava, bez sokova, čajeva ili bilo čega drugog, unatoč “najgorem” uvijek je pun.
– Veliki sam kavopija i znam što je dobra kava. Kod nas nećete naći onu konfekcijsku, već zrna direktno s plantaža Južne i Srednje Amerike, koje zatim sami pržimo prije nego što ih poslužimo – rekao je Poljičanin. No, on ipak nije prvi u gradu koji se sam sjetio od još zelenih zrnaca dobiti aromu, miris i, naravno, okus napitka koji dokazano smanjuje rizik od srčanog udara, sprečava demenciju, dijabetes drugog tipa, pa čak i rak kože. Eliscaffe u dvorištu Ilice 65 prvi je pravi kava-bar i pržionica kave, a vodi ga jedan od najnagrađivanijih barista Hrvatske Nik Oroši. A da upravo stručnjaci najbolje znaju što se sve može s kavom, dokazuje i pržionica još jednog barista, Matije Hrkača, koji je s imenjakom Matijom Belkovićem pokrenuo Cogito, pržionicu kave koja se može kušati u kafiću U dvorištu u Žerjavićevoj, ali i u Cogito Coffee Shopu u Varšavskoj 11.
Kad u njoj “sjedi medvjed”
A čak i oni koji kavu ne prže sami, shvatili su važnost raznovrsnosti služenja tog, mnogima omiljenog napitka.
– Sama ću se uvijek nekako radije odlučiti na klasiku. Šalica espressa ili kave s mlijekom. Međutim, ljudi kavu stvarno vole i samim time žele probati što se sve nudi. Tako da smo se odlučili na koktele od kave koji su ukusni, ali i super izgledaju, pa kad ljudi vide da netko upravo to pije, odmah naruče – objasnila je Kristina Kukas, vlasnica kafića Lav u Travnom. A što piju drugi, gleda se i u Teneu na Trešnjevačkom trgu. Na simpatičnom kiosku može se piti i hladno kuhana kava, espresso tonik ili, primjerice, chocolate cookie iced latte. Onima koji pak traže zabavnu kavu ili zabavu uz kavu, svidjet će se Lokma u Tkalči s pravom turskom kavom, kafić Sjedi 5 u istoj ulici, u kojem je kava šarena, Kava&To, u kojem u kavi “sjedi medvjed”, Torrente u Turininoj, u kojem se uz kavu može pušiti i cigara, a i Velvet u Dežmanovoj, u kojem se u virtualnoj knjižnici može čitati više sto tisuća knjiga.
Eliscaffe u dvorištu Ilice 65 prvi je pravi kava-bar i pržionica kave, a vodi ga jedan od najnagrađivanijih barista Hrvatske Nik Oroši. Ako želite popiti lošu kavu i dobro platiti svratite. Od desetak puta što sam bio tamo ( jer mi je blizu ) samo je jednom kava bila OK!!!! što ljudi sve puše ne možeš vjerovati!!!!! u običnim kafićima kava barem 2x bolja!!!