Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA U SAVJETOVANJU

Kad zaprži sunce, ništa od kupanja na Bundeku. Grad objavio i razloge

storyeditor/2024-02-19/PXL_110722_94583940.jpg
20.02.2024.
u 08:07

Iz spasilačke službe koja djeluje pri ustanovi Upravljanje sportskim objektima naglasili su problem deficita spasilaca zbog nezainteresiranosti mladih koji radije biraju poslove na moru. Problem s jezerima je i taj što ih, za razliku od plaža uz more, zakon ne obvezuje da moraju imati spasioce

Usvoji li Gradska skupština odluku koja je do 10. ožujka u javnom savjetovanju, bit će ovo druga godina zaredom da Bundek nije uvršten među lokacije za kupanje u Zagrebu. Na popisu je samo Jarun, odnosno plaže Veliko i Malo jezero te Otok veslača, Otok Univerzijade i Otok Trešnjevka. Odlukom se propisuje i trajanje sezone u 2024., a navedeno je kako će ona biti od 1. lipnja do 15. rujna.

Ljetos smo, podsjetimo, pisali o tome da na Bundeku neće biti spasilačke službe, a tada su nam u Gradu objasnili kako analiza posljednjeg četverogodišnjeg razdoblja pokazuje mali broj kupača na novozagrebačkom jezeru što je, uz nedostatak raspoloživih licenciranih spasilaca i liječnika te visoke troškove održavanja, razlog da tamošnje plaže nisu utvrđene kao lokacije za kupanje. Kontinuirano praćenje korištenja parka, dodali su tada, pokazuje da se ponajprije koristi za obiteljski posjet, potom za rekreaciju i tek u pojedinačnim slučajevima za kupanje.

Iz spasilačke službe koja djeluje pri ustanovi Upravljanje sportskim objektima naglasili su problem deficita spasilaca zbog nezainteresiranosti mladih koji radije biraju poslove na moru. Problem s jezerima je i taj što ih, za razliku od plaža uz more, zakon ne obvezuje da moraju imati spasioce.

"Zakonom o vodama i Uredbom o kakvoći vode za kupanje utvrđena je obveza jedinica lokalne samouprave da prije početka svake sezone kupanja donose odluku kojom se utvrđuju kupališta na kojima se provodi praćenje kakvoće voda, određuje trajanje sezone, prikazuje ocjena o kakvoći površinskih voda za kupanje za prethodnu godinu, obavlja razvrstavanje za razdoblje unazad četiri godine, izrađuje kartografski prikaz plaža te određuje profil vode za kupanje", navodi se u obrazloženju odluke za 2024. Dodaje se i kako Grad prati propisane standarde kakvoće vode za kupanje kojima se određuju granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i druge značajke vode za kupanje, čime se u konačnici pridonosi očuvanju i zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
10:01 20.02.2024.

Produbite to jadno jezero na barem 15m, kao mocvara je. Sljunak iskoristite za gradnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije