Dolazi naplata

Kamate za kredite stižu, Holding “traži” za njih novac

\'28.12.2009., Zagreb - Novcanica od 200 kuna, ilustracija.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/Pixsell
27.06.2012.
u 08:00

Dušan Viro uvjerava da nisu ugrožene plaće zaposlenika, a na što je potrošen kredit na koji kamate danas plaćaju, nije odgovorio.

Uz kredit za niskopodne tramvaje, Zagrebački holding do kraja lipnja mora platiti i 125 milijuna kuna kamata na kredit podignut za pokrivanje poslovanja tijekom mandata bivšeg direktora Slobodana Ljubičića. U gradskoj megatvrtki ne znaju kako će to pokriti, odnosno, kako kaže njihov direktor korporativnih komunikacija Dušan Viro, rade na rješenju kojim bi pravovremeno osigurali novac za plaćanje spomenute obveze.

Plaće su sigurne

Viro nadalje uvjerava da nisu ugrožene plaće zaposlenika, a na što je potrošen kredit na koji kamate danas plaćaju, nije odgovorio. Nade su se polagale početkom ove godine u “kresanje” materijalnih prava iz kolektivnih ugovora, prema kojima i do 50 milijuna kuna Holding mora godišnje isplaćivati na ime jubilarnih nagrada. Pregovori o smanjenju materijalnih prava, međutim, ušli su u mrtvu utrku, a prijeko potrebna ušteda na božićnicama, regresu, jubilarkama – izostala je.

Istovremeno ovih dana Grad Zagreb uplatio je Holdingu 56,7 milijuna kuna, koliko iznosi deseta rata kredita podignutog kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj za nabavu 70 niskopodnih tramvaja.

Uplata koju je Grad preusmjerio na račun Holdinga financijska je obaveza koja dolazi u ratama od 5,9 milijuna eura glavnice i 1,17 milijuna eura kamate sve do 2019. godine. Uplatom ove rate bit će isplaćena točno polovica ukupnog kredita.

Kako su iz Grada objasnili, dio novca dobivenog kreditom HBOR-a u iznosu nešto većem od 118 milijuna eura Holding će po odobrenju Grada iskoristiti za obnovu tramvajskog podsustava, i to 157,5 milijuna kuna, dok će se ostatak posuđenog novca, 201 milijun kuna, prenamijeniti za gradnju osnovne škole u Sesvetskim Selima te vrtića, osnovne škole i srednje škole u naselju Sopnica Jelkovec.

Za nabavu tramvaja, podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić zadužio je metropolu na deset godina sa spomenutih oko 118 milijuna eura, a uplata na račun Holdinga dio je otplate dugoročnog zajma koji se polugodišnje pokriva iz gradskog proračuna.

I za tramvaje

– Za ovaj je kredit Grad Zagreb dao jamstvo te ga uredno otplaćuje od 30. lipnja 2007. putem kapitalnih transfera ZET-u. Ovdje je riječ o obvezama koje je Grad preuzeo još 2003. godine kada je donesena odluka o nabavi niskopodnih tramvaja i nema nikakve veze s kamatama po drugim kreditima ni s isplatom plaće u Holdingu – objasnio je direktor Viro.

Komentara 2

GO
google385
08:23 27.06.2012.

bankarima je jos dobro ali imaju sve vise i vise duznika koji im nemogu vracati kredite ko lovu ima u banci ja mu nebi preporucio da je tamo cuva jer ce uskoro i neke banke da propadnu nas narod racunaa strane su nece strane jesu kad je zaraduju a kad gube i propadaju onda su domace jer vlasnici banaka iz stranih zemalja ne garantiraju za banke u hrvatskoj kad bankotiraju onda su same za sebe i nemaju veze sa svojim centralama

CH
chemica
15:29 27.06.2012.

Još jedan velik Bandićev "uspjeh". Sva sreća da za ovu svinjariju ne može optužiti svoje bivše partijske kolege. Kaos je ipak još uvijek manje zlo od kriminala, ali kako god okreneš, završetak ove tužne "socijaldemokratske" priče će završiti tragedijom. Kriminalce smijeniše nesposobnjakovići. To je možda i prošlo dvijetisućite, ali danas, kada je cijela zemlja na izdisaju...Najbolje da prodamo pakšu Nijemcima ili Amerima, tko da više. To nam je jedini spas. Bolje je biti sit sluga nego gladan "gospodar".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije