NAVIJAČKA GROZNICA

Kineski navijači pjevaju hrvatsku nogometnu himnu

21.05.2002.
u 00:00

* Navijačkim je rekvizitima najbolje opremljena Konjšćinska

Euforiju idućeg Svjetskog nogometnog prvenstva, koja se već počela zahuktavati, zagrebački su prodavači, naročito oni u Konjšćinskoj ulici, dočekali - spremni. U uobičajenom šarenilu izložene robe sve više prevladava "vatrena" crveno-bijela kombinacija. Po uglavnom povoljnim cijenama, koje u ritualu cjenjkanja postaju još niže, može se naći raznolik izbor navijačkih rekvizita - od crveno-bijelih plastičnih ogrlica do novih dresova reprezentacije, pa čak i Kineza koji pjevaju hrvatsku nogometnu himnu.

- Šilterica ti je sto kuna - rekao je mladi prodavač Večernjakovom novinaru na početku posjeta Konjšćinskoj.

- Skupo? Pa, to ti je dobra roba! Imam ja i po dvadeset, al" te nemaju steznik, znojnik i postavu, a nisu ni dobro prošivene. E, pa ti sad odluči!

A svi oni koji odluče potražiti navijačke rekvizite u Konjšćinskoj, uistinu imaju što vidjeti. Na svakom je koraku moguće naletjeti na Prosinečkog, Bokšića, Šimića i Tudora, nažalost samo na talijanskim plavim dres-majicama manje veličine po 100 kuna, na čijim je etiketama proizvođač savjesno naznačio "non originale". Ako je cilj oformiti prigodnu uličnu momčad, komplet od deset majica može se dobiti za 750 kuna.

U jednom od dućana s igračkama, našli su se i navijački plišani šeširi po pedeset kuna.

- To je veleprodajna cijena, inače koštaju sedamdeset kuna - rekao je trgovac. Nakon što smo pokazali interes za petnaest komada, veleprodajna cijena u trenutku se dodatno snizila. - Ak" mi ih negdje nađeš jeftinije od četrdeset, dam ti ih besplatno!

- Ima šalova, kako ne! - poziva pričljivi trgovac u stražnji dio svoje trgovine.

- Samo hrvatski ti trebaju? Zašto ne bi kupio i slovenske? - pokušao je utržiti bonus dodajući kako su šalovi sada po 15, ali ako Hrvatska ispadne bit će po 20 kuna.

Velika navijačka zastava, obješena na vratima dućana, nije bila na prodaju.

- To je za nas, kad počnemo vikat i skakat po dućanu! - objasnio je trgovac.

Prvo mjesto na top-listi crveno-bijelih rekvizita po mnogima su navijači-igračke proizvedeni u Kini. Pritiskom na njihovu glavu u obliku nogometne lopte, kineski navijači na tečnom su hrvatskom otpjevali refren legendarne pjesme "Baruna" "Hrvatska je prvak svijeta". Raspjevane navijače manje veličine prodavači nude po 30, a veće po 45 kuna.

Osim ogrlica, za navijačice "vatrenih" prodavači su pripremili i kockaste pletene cekere u svim veličinama. Cijena im je od 80 do 120 kuna.

Od nadolazećih vrućina navijači će se, pak, moći zaštititi crveno-bijelom kapom po 100 kuna, te suncobranima istog dezena po 70 kuna.

Svaki gol hrvatske reprezentacije bit će, kao što je to bilo i prijeranije, bučno proslavljan. No, o pirotehničkim sredstvima i njihovoj cijeni trgovci uglavnom šute.

- Sad baš i nemamo petardi i raketa. Znate, nije sezona - oprezan je bio prodavač.

Kupaca navijačkih rekvizita prilikom obilaska Konjščinske nije bilo previše, ali glavnu navalu trgovci očekuju sljedeći tjedan, kada najavljuju i nabavu nove "kockaste" robe. (L. D., M. K., Iv. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije