Pohvalili se rezultatima

Kojić: Propao je Vladin projekt destabilizacije Zagreba

Kojić Stojić Deban
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
01.09.2015.
u 14:48

U gradu najavili proces pred Ustavnim sudom, u Holdingu sretni zbog poboljšanja rejtinga

Gradsko i vodstvo Zagrebačkog holdinga danas su se pohvalili pozitivnim financijskim rezultatima – grad dobivenom presudom protiv Ministarstva financija po kojoj im ostaje 337,6 milijuna kuna i omogućuje povrat još 205 milijuna uvećanim za kamate, a Holding poboljšanim kreditnim rejtingom koji je povećan s B na B+ sa stabilnim izgledima u budućnosti. Pročelnik za financije Slavko Kojić poručio je da nakon mnogih neprospavanih noći od 2012., kada je pokrenuo upravni spor protiv Ministarstva financija, “s punom odgovornošću može reći da je projekt destabilizacije grada od  Vlade i Ministarstva financija propao”.

Spor je nastao jer Kojić nije htio ispoštovati rješenje Ministarstva financija i uplatiti 337,6 milijuna kuna u Fond za izravnanje, iz kojega se financiraju decentralizirane funkcije slabijih općina i gradova, tvrdeći da je to protuzakonito te je pokrenuo spor na Upravnom sudu i preko Trgovačkog suda tražio povrat dotad uplaćenih 205 milijuna kuna (s kamatama se sada iznos povećao na oko 400 milijuna kuna).


– Taj problem postoji od 2008. godine. Četiri su se ministra financija izmijenila i ne mogu vjerovati da nitko od njih nije razumio problem. Pa ni Državna revizija ni Državno odvjetništvo – kazao je Kojić kazavši da će, bude li pisao knjigu, nazvati je “Nisam lijep, ali sam zato glup”. Prozvao je bivše gradske zastupnike Josipa Kregara, sada saborskog zastupnika, Igora Rađenovića, sada zamjenika ministra financija i Davora Bernardića, saborskog zastupnika i šefa zagrebačkog SDP-a.


– Hvala Kregaru što mi nije dao govoriti na Odboru za kontrolu kada sam im htio objasniti problem. Rađenović, kao šef Odbora za financije, utvrdio je taj novac moramo dati državi. Bizarno mi je da gradski zastupnik takvo nešto radi – kazao je Kojić. Najavio je da će ponoviti zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave zbog kojih je Zagreb ostao bez više od 500 milijuna kuna.


– Sud je prihvatio tvrdnje Ministarstva financija da sav novac viši od minimalnog standarda pripada državi što je možebitno utjecalo na njihovu odluku, a sada je pobijeno presudom Visokog upravnog suda. Bojim se da su imali prekratak rok od 30 dana, i to u vremenu Božića i Nove godine, da uđu u materiju pa tako u rješenju piše da se ne mora poštivati potpisani međunarodni ugovor što se ozbiljnom sucu ne može dogoditi – kazao je Kojić.

Predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban kazala je da je poboljšani rejting Holdinga rezultat procesa restrukturiranja koji je počela Uprava 2013. godine i za što su dobili potporu Gradske skupštine.
– Taj proces još traje. Realizirano je smanjenje broja radnika za 12 posto, odnosno više od 1500 ljudi te je napravljeno financijsko restrukturiranje i pretvaranje kratkoročnih obveza u dugoročne. Ukupni dug Holdinga smanjio se za 1,6 milijardu kuna – kazala je A. Stojić Deban. Slijedi refinanciranje obveznica vrijednih 300 milijuna eura i uvođenje novog modela upravljanja imovinom.
– Povećanje rejtinga prvenstveno  je rezultat poboljšanog odnosa s gradom i likvidnosti društva – ocijenila je predsjednica Uprave.

Komentara 9

FA
fakin2012
22:54 01.09.2015.

nije li to razlog da romski kralj Bandić odma' da nekol'ko gradskih stanova romima? :-)

Avatar links
links
21:39 02.09.2015.

čovječe sredi se, obrij se, obuci pristojno, na nekoj si nažalost poziciji u glavnom gradu zahvaljujući beskonačnim ulizičkim sposobnostima pa se u skladu sa tim i ponašaj, ionako ćeš uskoro sa idolom u Remetinac!!!

Avatar liquidsky
liquidsky
21:09 01.09.2015.

Drago mi je što je Grad Zagreb dobio taj sudski spor. Ali žao mi je što će njime raspolagati Bandić i njegova družina. U svakom slučaju, ovo je dokaz da "institucije rade svoj posao", kako poput papige Bandić ponavlja godinama. Na jednak način institucije će kvalitetno i nepristrano dovršiti posao istraga protiv građanina Milana Bandića. Oči iščekujuće javnosti usmjerene su upravo na njih, ne na spomenutog građanina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije