DR Kongo

Kongo: Vojska lijekovima mami civile koje potom ubija

afrika
Reuters
06.11.2009.
u 21:48

Vojska Republike Kongo, po informacijama liječnika bez granica (MSF), koristila je humanitarnu pomoć kao mamac ne bi li privukla civilno stanovništvo kako bi ih pogubili.



U Demokratskoj Republici Kongo vojska je, po informacijama liječnika bez granica (MSF), koristila humanitarnu pomoć kao mamac za civilno stanovništvo, većinom pripadnika Hutua ne bi li ih, nakon što dođu po lijekove i hranu, pogubili. Početkom tjedna Ujedinjeni su narodi obustavili isplatu pomoći za vojsku te zemlje optuživši vojnike za 62 ubojstva. Unatoč tome što je liječnicima obećano da neće doći do sukoba pri isporuci lijekova i drugih po život važnih stvari, vojska je ponovno prekršila svoja obećanja.

- Osjećamo se kao mamac. Kako će se pacijenti osjećati nakon napada? Hoće li se ponovno vratiti ako im zatreba liječnička pomoć? - ustvrdio je rezignirano Louis Encinas, šef programa MSF-a za centralnu Afriku.

Ubijanje i mučenje civila najviše je zabrinjavalo humanitarce i UN koji su se godinama trudili stati na kraj nasilju u zemlji. Uvjet za daljnju suradnju je bila sigurnost civila, no vlada i vojska na te su se zahtjeve oglušili nakon čega je obustavljena daljnja opskrba.

Ujedinjeni Narodi su novčano i infrastrukturno pomagali vojsci u borbi protiv FDLR-a, organizacije koju se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na prostoru Konga i Ruande.

Ključne riječi

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
12:44 07.11.2009.

Kongo: Vojska lijekovima mami civile koje potom ubija, ali ne sa sumpornom kiselinom !

ZL
zlatka
22:52 06.11.2009.

U Kongu, Somaliji, Nigeriji i drugim afričkim zemljama bogatim naftom, kromom, dijamantima i drugim rudnim bogatstvima UN i NATO mogli bi u roku odmah uvesti red, oformiti domicilnu vladu i dopustiti da svojim rudnim bogatsvima sami raspolažu i u Africiici ne bi bilo ni gladi ni žeđi ni boleština-no svjetskoj oligarhiji je jeftinije uzeti im sve, posijati viruse i onda im zauzvrat dati humanitarnu pomoć- ostatke vojenih rezervi kojimas je istekao rok trajanja. Pa Carla Bildta tu šiljastu svinju i Pušičinog mentora dirketno optužuju za organiziranje pokolja u Darfuru, dokazano je da je Svjetska zdravatvena organizacija žene u Nigeriji cjepila tobože proitv tetanusa cjepivom koje je izazivalo sterilitet, atvarno smo nemoćni protiv te bagre, pa oni ne dozvole niti da BiH konsolidira, sigurno su u bosanskim brdima otkrili neke njima važne rudače

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije