JEDE SE S KOROM

Kumkvat je hit na Dolcu: Od lišća se pravi ljekoviti čaj, a imamo i recept

Foto: Privatna arhiva
1/13
08.01.2022.
u 08:00

Prepun je vitamina C i A te zdravih masti

Nadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine izmamilo je Zagrepčane na Dolac gdje se ponajviše kupovalo voće i povrće. Posebice agrumi jer kažu da su puni vitamina koji su potrebni za jak imunitet u doba gripa, prehlada, ali i korone.

Kod štanda OPG-a iz Opuzena je pažnju ljudi privukao kumkvat, citrusno voće koje izgleda poput zaobljene mini naranče. Jede se, kaže nam prodavačica, s korom, a okusom podsjeća na kombinaciju grejpa, naranče i limuna. Prepun je vitamina C i A te zdravih masti, a raste na stablu koje podsjeća na grm. Ima protuupalna svojstva, objašnjava kumica kod štanda, te se od njegovog lišća može napraviti ukusan čaj koji je vrlo ljekovit i rješava probave tegobe. Kilogram stoji 40 kuna. Osim toga, snažan je antioksidans, štiti srce i krvne žile, a pridnosi i zdravlju vida.

Kumkvat inače se može vrlo lako uzgajati kod kuće u tegli jer nije zahtjevna biljka. Podnosi i visoke, i niske temperature te razne vremenske uvjete. Jedino što joj smeta je vjetar i savjetuje se da bude na poziciji gdje ima mnogo sunca. Neki kumkvat čak uzgajaju kao ukrasno bilje jer ima lijepe, zelene i sjajne listove. U tegli naraste oko 70 centimetara, a u vrtu može čak i do dva metra.

Postupak je sličan kao kod pripreme i sušenja drugih listova biljaka za čajeve. Prvo treba odvojiti lišće od biljke i dobro ih očistiti, odnosno oprati. Lišće se može sušiti na zraku, u pećnici, u dehidratoru ili u mikrovalnoj pećnici. Ako se suši na zraku, što je ujedno i najbolja te najprirodnija solucija, proces traje do tjedan dana. Sušiti se treba na pamučnoj krpi ili pak kartonu i ne smije se izravno staviti na sunce.

U dehidratoru je, naravno, taj proces ubrzan i traje nekoliko sati. U mikrovalnoj je važno da namjestite dobro temperaturu na srednje jaku. Sušiti se treba u nekoliko navrata po desetak sekundi i nakon svakog puta provjerite stanje lišća. U pećnici pak se suši na temperaturi od 40 stupnjeva i svako malo se treba provjeravati kako ne bi listovi izgorjeli.

Kada imamo osušene listove, staviti dvije žlice u šalicu i preliti kipućom vodom. Ostaviti nekoliko minuta poklopljeno i kasnije precijediti.


 

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homofob
11:29 22.01.2022.

Kumkvat vrlo pozitivno utjece na ekspresno povecanje inteligencije! Garantirano! Bit cete u casu pametniji samo nekoliko sekundi nakon sto okusite prvi plod! Postat ce vam trenutno jasno da vam je netko "uvalio" i vise nikada necete kupiti to voce i pozeljeti JESTI ga!

ZA
ZaBoljeSutra
11:47 08.01.2022.

oprez - ne jedite ako niste u mogućnosti temeljito isprati kemikalije sa kore ili ako ste 100% sigurni da nije špricano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije