Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rakov potok

Legende oživjele u bajkovitu parku želja pokraj Samobora

park želja
02.07.2014.
u 11:30

Iako je osmišljen za vjenčanja, tu se održavaju i koncerti, predstave... Ideja je da se park poveže s obližnjom šumom ali i manifestacijama.

Ono što je zamišljeno kao višenamjenski park za vjenčanja i druga događanja na otvorenom, u kratko se vrijeme pretvorilo u frekventno okupljalište okolnog stanovništva i slučajnih prolaznika kroz Rakov Potok, nedaleko od Samobora. Svidjela im se, očito, tematika legendi i bajki toga kraja, na kojoj se i temeljila ideja autorica tzv. Parka želja, arhitektice Ivane Žalac i Margite Grubiša iz Studija SKROZ, koje su lani dobile i nagradu “Vladimir Nazor” za najbolje arhitektonsko ostvarenje – Gradsku knjižnicu Labin.

Domaća inspiracija

Inspiracija su im tako bili i Nevidljivčići, izmišljeni likovi koje poistovjećuju s Domaćima, malenim ljudima koje je osmislila Ivana Brlić Mažuranić. Pomogao im je lokalni bravar, jedini od kojeg nisu dobile odgovor kako je ono što su zamislile nemoguće izraditi.
– Velike limene bijele latice rezbario je ručno, a da bismo dovršili park, bile su potrebne tri godine – rekla je Ivana Žalac. Ovisno o broju i postavu, latice imaju različite funkcije. Tako su grupiranjem dobivene prostorne cjeline, npr. skupina koja formira sjenicu na malom jezeru koristi se za svečanosti, vjenčanja, kao pozornica ili kao prostor za posluživanje hrane i pića.

Predviđena vegetacija odabrana je s namjerom da privlači leptire, a među elementima oblikovanja koristila se voda u obliku dva mala jezerca, oplemenjena vodenim biljkama i ribama. U središtu parka, za natkriveni dio svečanosti, predviđene su dvije kupole, koje se po potrebi mogu otvoriti prema parku.
– Ambijent je dovoljno neutralan da se može koristiti u više svrha – dodala je Margita Grubiša. Da ostvare ono što su zamislile, omogućio je Željko Franja, na čijem je zemljištu smješten park. Tako je samo proširio glavnu djelatnost kojom se bavi već godinama.

Razne manifestacije

– Blizu je i ugostiteljski objekt koji ćemo uskoro pretvoriti u maleni hotel u istom stilu u kojem je park – rekao je Franja te dodao da je vrijednost parka koji se prostire na 2500 kvadrata pola milijuna kuna. Nedavno je tamo okupljanje imalo lokalno amatersko kazalište, a priređivat će u parku i rock te blues koncerte. Ideja je, kaže Franja, da se park poveže s obližnjom šumom pa bi se povezale razne manifestacije. Planira i proširenje pa će nadrealnu priču djevojke iz Studija SKROZ nadograditi i na još tisuću četvornih metara u blizini.

>>Same ste i slobodne kao ptice? Doznajte kojoj skupini žena pripadate

Komentara 1

Avatar adko49
adko49
17:08 02.07.2014.

Bravo Samoborci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije