ne smijete propustiti

Ljubavna priča Hrvatice i Roma koja će vas dirnuti: U Zagrebu se danas pretpremijerno gleda 'Snajka'

Snajka
13.11.2023.
u 11:00

Bračni par Tea i Mirsad te njihova kćerka Frida osvojit će vas u priči o pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati

Ako vam je početak tjedna krenuo na lijevu nogu, onda imamo preporuku za film koji će vas zabaviti, nasmijati, ali i dirnuti. Naime, danas se u Zagrebu odvija predpremijera dugometražnog dokumentarnog filma "Snajka: Dnevnik očekivanja" autorice Tee Vidović Dalipi, a nastao je u produkciji zagrebačkog Restarta. Ova zabavna, iskrena, topla osobna priča o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura od sutra dolazi u kina diljem Hrvatske.

Riječ je o filmu koji intimnim promatračkim pristupom preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka. FIlm je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan.

Svjetsku premijeru imao je ljetos na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo) gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Dan ljudskih prava, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza.

>>VEZANI ČLANCI: 

U Zagrebu ga, osim danas u Kinoteci u 20 sati kada će se publici predstaviti protagonisti i autori filma,  možete pogledati i sutra u Dokukinu KIC uz gostovanje redateljice i ekipe filma, uz dodatne projekcije 15. i 19. studenoga. U Kinoteci će se ponovno prikazivati 16. studenoga, a projekcija je pripremljena i za Kino Forum 17. studenoga. 

Bračni par Tea i Mirsad te njihova kćerka Frida osvojit će vas u priči o pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova.

Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Film je nastao u produkciji Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom. Producent filma je Oliver Sertić, dok su koproducenti Stefano Tealdi  i Bujar Kabash, uz TV kuću Al Jazeera Balkans. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmska komisija Torino Piemonte te gradovi Zagreb, Priština i Ferizaj.

>>VIDEO: Tri godine nakon potresa u Zagrebu i dalje žive u hostelu Arena jer im domovi nisu obnovljeni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije