Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Press konferencija

Lovrić: 'Nakon što Možemovce maknemo s vlasti, mjesta u vrtićima neće nedostajati'

Zagreb: Konferencija za novinare stranke Plavi grad vezano uz upis djece u vrtiće
Foto: Marko Jurić / PIXSELL
1/3
22.06.2024.
u 15:12

Podsjetimo, dogradonačelnica Danijela Dolenec prije nekoliko je dana predstavila inicijalne rezultate upisa u vrtiće u metropoli.

– Samo ću podsjetiti da mi do dolaska Možemovaca na vlast u Zagrebu nismo imali neupisane djece u dječje vrtiće. Imali smo uvijek oko 1000 slobodnih mjesta. Kada bi dijete navršilo 12 mjeseci, otišlo bi u najbliži vrtić i tamo se upisalo – započeo je tako konferenciju za medije na temu upisa djece u vrtiće, Ivica Lovrić, predsjednik stranke Plavi grad. Dodao je kako je sustav predškolskog odgoja poremećen kada je ukinuta mjera roditelj-odgojitelj. 

– Nekoliko tisuća djece ostalo je bez predškolske skrbi, a roditelji su bili primorani upisati ih u dječje vrtiće. Dogodilo se ono što smo najavljivali, a to je 4 ili 5 tisuća mjesta manje. Ove godine fali nam 3919 mjesta, a lani je bilo nešto više od 4000. Vladajući pokušavaju zamaskirati na različite načine pa su izmislili termin djece koja ne ispunjavaju uvjete, koja nemaju 12 mjeseci...– napomenuo je Lovrić.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, dogradonačelnica Danijela Dolenec prije nekoliko je dana predstavila inicijalne rezultate upisa u vrtiće u metropoli. 

– Pristiglo nam je 11.499 zahtjeva, što je šest posto manje nego lani. Među zahtjevima su i oni roditelja čija djeca još nemaju uvjete, odnosno do rujna neće napuniti godinu dana, a takvih je 1896. Dakle, govorimo o 9603 valjana zahtjeva – objasnila je. Inicijalni broj, dodala je, upisane djece tako je 7686 mališana, dok je njih 1917 ostalo neupisano. Nakon objave konačnih rezultata, napomenula je Dolenec, očekuju kako će do sredine srpnja u gradske vrtiće upisati još dvjestotinjak djece.

Tajnica stranke Plavi grad, Marina Lujić istaknula je kako je broj upisane djece mali, a broj onih koji imaju potrebu za vrtićem jako velik. 

Ono što smo mi zapravo primijetili je, dok smo analizirali planove upisa gradskih vrtića, broj koji su oni planirali upisati ove godine je nešto malo više od 7500. Grad je objavio da je upisano 7686 djece. Iz toga vidi se da je nešto više od 150 djece upisano u vrtić preko plana upisa – rekla je. Napomenula je i da odgojitelji već sada rade u vrlo teškim uvjetima kao i da s djecom rade nestručni kadrovi. 

POVEZANI ČLANCI:

– Osvrnula bih se na broj premlade djece, koja nemaju uvjete za upis, prema Pravilniku o upisu za dječje vrtiće, dijete koje napuni godinu dana dolazi na listu prednosti po svojim ostvarenim bodovima i kategoriji prednosti. Izvjesno je da ove godine ta djeca od godinu dana neće biti upisana i da će roditelji čekati više od godinu dana kako bi djeca dobila mjesto u vrtiću – kazala je Lujić. 

A Lovrić obećava da tih problema u pedagoškoj godini 2025./2026., više neće biti.

– U svibnju sljedeće godine maknut ćemo Možemovce s vlasti i do 1. rujna riješit ćemo taj problem. Sva zagrebačka djeca imat će mjesto u vrtiću – poručio je.

Komentara 2

KA
Kapitol
23:13 23.06.2024.

Zest je obrisan komentar koji govori istinu o banderosovom savjetniku? Ovo kaj govori je komedija. Nema njemu vise pljacke Zagreba.I jos uvijek nije odgovarao za svoja svoja nedjela. Kome u VL smeta kritika upucena ovom tipu?

EZ
ezer
18:41 22.06.2024.

Postoji još jedan način kako doći do dodatnih mjesta u vrtićima koji nitko nije istaknuo. Netko se sjetio da se upisuju u prvi razred osnovne škole svi rođeni do 31.3. i tako je nastao višak djece u vrtićima. U školu upisati sve rođene do 31.8. osim ako liječničko mišljenje bude negativno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije