Umirovljenik Branko Begović kupio je na tržnici u Utrinama blitvu, a u obližnjem dućanu na istoj tržnici kupio je pileći batak i karabatak.
– Supruga će to pripremiti, ispeći piletinu te napraviti blitvu. Još uvijek jedemo zimsku hranu. Na placu kupujem svaki dan, ovaj u Utrinama je dosta skup, jeftiniji je ipak onaj na Trešnjevci, no ovdje namirnice nabavljam zbog blizine i pristupačnosti - kaže Branko Begović.
Ovaj 76-godišnji umirovljenik također smatra i da je hrana kupljena na placu, a koja je od domaćih proizvođača, puno zdravija od one u trgovačkim centrima.
Sastojci (za dvije osobe)
500 grama blitve – 6 kn
200 grama krumpira - 2 kn
sol
maslinovo ulje
pileći batak i zabatak - 18 kn
Cijena namirnica (za dvije osobe) – 26 kuna
Postupak:
Blitvu i krumpire očistiti i oprati. Krumpire nasjeckati na kockice te ubaciti u kipuću, netom prije zasoljenu vodu.
Kada krumpiri omekšaju, na nekoliko minuta u vodu ubaciti blitvu, očišćenu od korijena. Kada se skuha, blitvu začiniti solju i maslinovim uljem. Pileći batak i zabatak začiniti solju i vegetom. U zagrijanu tavu s uljem na laganoj vatri pržiti dok meso ne dobije savršenu, rumenu boju.
>>Varivo od graha i repe s kobasicom za sve generacije