STIGLO IZ SLOVENIJE

Meteorolog objasnio zašto ih je iznenadilo nevrijeme u Zagrebu: 'Stvorilo se preko noći...'

Foto: Slavko Midzor/Igor Kralj/PIXSELL
1/7
12.07.2023.
u 09:33

Zagrebački vatrogasci prijavili su da su u manje od sat vremena dobili pozive za 11 intervencija, a jedna od njih bila je u Sopotu gdje je vjetar srušio stablo na automobil

Iznenadno nevrijeme koje je tijekom jutra pogodilo Zagreb stiglo je iz Slovenije, a iznenadilo je prognostičare jednako koliko i građane, objasnio je jutros meteorolog Tomislav Kozarić iz DHMZ-a ''U mreži prvog'' HRT-a. Kako je kazao, nevrijeme se stvorilo preko noći i iz Slovenije došlo do Hrvatske. 

– Srećom slabi. Ono što je dobro, oblaci i ta kiša donose nešto nižu temperaturu, blago će popustiti vrućina pa će se lakše disati u krajevima gdje će biti pljuska. Ali toplinski val danas je na vrhuncu, pogotovo u dijelovima središnje Hrvatske koji neće biti zahvaćeni pljuskom, u Slavoniji, u Dalmaciji – poručio je. 

Osim toga, danas je skoro cijela Hrvatska u narančastom, dok je u nekim mjestima i crveno upozorenje

>> VIDEO Kolaps u Zagrebu, stiglo jako nevrijeme: Snažan vjetar lomio stabla, prekinute tramvajske linije

– Dijelom zbog tople noći, dijelom zbog temperature koja će negdje dosegnuti 37 stupnjeva. Bit će vruće i treba slušati upozorenja i preporuke – upozorio je Kozarić, dodajući kako se i za vikend očekuju visoke temperature. 

– Tuča, olujan vjetar, česta i jaka grmljavina, čak i lokalno obilnije kiše, to su sve pojave koje se povezuju s grmljavinskim nevremenom. Neće ih biti svuda nego mjestimično, ali neki krajevi mogu biti zahvaćeni i može biti nezgodno – dodao je.

Inače, zagrebački vatrogasci prijavili su da su u manje od sat vremena dobili pozive za 11 intervencija, a jedna od njih bila je u Sopotu, gdje je vjetar srušio stablo na automobil. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 10

GA
Gajger
10:06 12.07.2023.

Nije fer napadati meteorologe...sadašnja znanost teško može sa sigurnošću predvidjeti vrijeme 24 sata unaprijed, no ipak, ono što možemo sa sigurnošću predvidjeti su klimatske promjene i globalno zatopljenje u sljedećih 50 godina.

OT
otrovnijezik
11:00 12.07.2023.

Opet ih iznenadilo staro, bolesno i trulo drveće koje pada po ljudima i automobilima za vrijeme nevremena. Nema tko pregledavati, posjeći, srušiti, pa na to mjesto posaditi novo. Izgleda morat ćemo uvesti i pamet iz Pakistana jer ova vodeća u Holdingu dalje od osnovne nije stigla.

CH
chawka
10:37 12.07.2023.

Nema vise dobrih meteorologa kao niti doktora starih koji su bili dijagnosticari, a ne ovi danasnji nesposobni, pa nabadaju kao corava kokos zrno. Danas su meteorolozi posljedica indolencije, nemara, nekvalitetnog kadra svodi se na citanje karata i opcenito lose predvidjanje. Kako rekoh i u doktorskoj struci, svodi se na "evo ti nesto" pa valjda ce od 5 varijanti jedna pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije