FUCKUP NIGHTS ZAGREB

Metropola se sprema za novi projekt, saznajte kako su genijalne ideje postale epski debakli

Fuckup Nights Zagreb
19.09.2024.
u 09:00

O tim manje ugodnim, a presudnim iskustvima se rijetko priča... a baš to je ideja i cijela filozofija koja stoji iza FuN-a

Tko radi taj i griješi, a iz grešaka se najbolje uči – stara je narodna poslovica o putu prema uspjehu. A time su se vodili i Irena Petrović, Kristina Matić te Dino Oreški, ambiciozna trojka koja djeluje pod brendom Upping.zone, a koja će zagrebačku event scenu ove jeseni obogatiti za još jedan novi globalni događaj, Fuckup Nights (FuN) Zagreb.

Pad prije bilo kojeg uspjeha

Iza svake uspješne poslovne priče, objašnjava nam trojka, stoji pregršt pogrešaka koje su se zapravo i morale dogoditi kako bi se nešto vrijedno i naučilo. O tim manje ugodnim, a presudnim iskustvima se rijetko priča... a baš to je ideja i cijela filozofija koja stoji iza FuN-a.

Sama pomisao na ovaj projekt, poručuje I. Petrović, krenula je tako da se na jednom uobičajenom tjednom sastanku Dino pojavio s informacijom da je "tamo negdje u Meksiku" ekipa pokrenula super ležerne poslovne evente koji sad već dugo vremena postoje u cijelom svijetu, te zašto se tako nešto ne bi održavalo i u Zagrebu. Obavili su sastanak s ekipom iz Fuckup Nights Global, razmotrili mogućnosti, vidjeli uvjete pa odlučili hrvatskoj metropoli donijeti novi event koji starta 24. rujna u 18.30 sati, u klubu Metropolis, a koji je simbolično smješten pod tematski nazivnik "Bilo mi je prvi put...". Želja im je, tako, afirmirati kulturu u kojoj se potiču pokušaji, prihvaćaju greške i podržavaju uspjesi, pri čemu, kroz prenošenje priča o "fuckupima" omogućuju zajednici da te greške ipak uspiju izbjeći.

VEZANI ČLANCI:

– No, ono što je ključno je: A što ako ne pogriješim i moja ideja ili pokušaj urode plodom? E ta mogućnost za napretkom je nešto zbog čega se svaka potencijalna greška isplati. Jer bez pokušaja nema uspjeha. I to je dio onoga što s ovim eventima želimo postići: pozitivno okruženje u kojem slobodno pričamo i o padovima jer oni su bili tu prije bilo kojeg velikog uspjeha – poručuje I. Petrović. 

Iz raznih grešaka, dodaje, mogu se naučiti brojne pouke, sve ovisi o ljudima i situacijama, a svako iskustvo oblikuje čovjeka na osobnoj, kao i na poslovnoj razini. Učiti se tako može iz vlastitog, ali i tuđeg iskustva, a što su ulozi veći i greške mogu biti veće, tako da bi onda bilo dobro, poručuje trojka koja stoji iza zagrebačkog FuN-a, što je moguće više toga "ubrati" i iz pogrešaka drugih. I upravo je to još jedna od njihovih misija: uštedjeti ljudima vrijeme, novac i živce. Ako je netko već nešto probao i otkrio da ne funkcionira, takve priče na ovom eventu može podijeliti kako bi drugi naučili iz tuđe pogreške i svoju energiju fokusirati na neku drugu mogućnost koja bi mogla upaliti. 

– A zašto se o pogreškama baš i ne priča u društvu? Pa vjerojatno zato što sama greška ima neki negativni predznak, trebali bismo je radije zvati pokušaj, onda nam možda ne bi bila toliko mrska. Ljudi baš ne vole da ih se spominje u bilo kojem negativnom kontekstu, to je jasno i prirodno... no pričati o greškama postaje puno lakše kada smo ostvarili neki značajni uspjeh, svakako smo onda hrabriji i tako možemo tu zdravu perspektivu pokušavanja širiti dalje – objašnjava Irena. I trojka koja je zaslužna za FuN Zagreb, dodaje ona, susrela s greškama, većima i manjima.

– Recimo, Dino je dva puta u svojoj karijeri zamijenio u Excelu točku i zarez, što je rezultiralo time da je prodao preko webshopa nekih 150 televizora po cijeni od 5,99 (tadašnjih) kuna, umjesto 5.999,99 kuna te da je u jednom danu klijentu potrošio čak 5.700,00 eura na oglašavanje. U najmanju ruku mu je bilo "zanimljivo" – poručuju. Dino je iz svojih grešaka naučio, potvrđuju nam, tako da više nikad nije objavio krivu cijenu na webshopu niti je ikad više stavio krivi budžet u oglašivačkoj kampanji, a sada pokreće i FuN Zagreb event.

A kako on izgleda? U jednoj opuštenoj večeri u klubu na pozornici se izmjeni tri do četiri govornika. Svaki s publikom dijeli svoju poslovnu ili osobnu priču koja je krenula kao genijalna ideja, izgledala apsolutno obećavajuće, ali završila epskim "fuckupom". Posao koji se srušio, zapalio ili jednostavno propao, ugovor o partnerstvu koji je završio prevarom, proizvod koji se morao povući, samo su djelić raspona tema o kojima će biti riječ. 

Svaka dva mjeseca

Prvi koji će s publikom podijeliti svoje (ne)slavne priče su Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina, hrvatske mjenjačnice kriptovaluta i kripto platnog procesora. Uz njega, o svojim pogreškama pričat će i Romana Ilić, inače, voditeljica projekta Uranija i General Manager arhitektonskog studija 3LHD te Goran Deak, osnivač i CEO tvrtke Spona te profesionalni vozač automobilskih utrka.

Svi su posjetitelji, usto, pozvani podijeliti svoju pogrešku, napisati je na papirić i zalijepiti na Fuckup wall te tako pokušati osvojiti nagradu, a nakon službenog dijela, uz piće, biljar i pikado nastavlja se druženje i razmjenjivanje iskustva. Fuckup Nights Zagreb redovito će se održavati, otprilike, svaka dva mjeseca, a ulaznice su dostupne putem Entrio sustava te, za ovaj prvi, stoje 25 eura. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije