Upoznajte novog čelnika četvrti (3)

Miljenka Buljević: Odmah ćemo se “uhvatiti” starih tramvajskih pruga, a želimo riješiti i odvodnju

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
20.08.2021.
u 08:55

Posljednjih 18 godina na čelu je neprofitne organizacije Kulturtreger koja se bavi promocijom književnosti i vodi književni klub Booksa, a taj posao sad kombinira s nedavno dobivenom pozicijom predsjednice Vijeća četvrti Gornji grad – Medveščak.

Sudjelovala je u prosvjedima u Varšavskoj te bila angažirana u skupljanju potpisa za referendum o privatizaciji autocesta 2014. Nije stran aktivizam Miljenki Buljević, jednoj od suosnivača stranke Zagreb je naš!, a dugi je niz godina provela i u kulturnoj politici. Rođena je u Čapljini u BiH, u Zagreb je na studij došla početkom devedesetih, a diplomirala je anglistiku i bohemistiku na Filozofskom fakultetu te radila kao nastavnica i prevoditeljica. Posljednjih 18 godina pak na čelu je neprofitne organizacije Kulturtreger koja se bavi promocijom književnosti i vodi književni klub Booksa, a taj posao sad kombinira s nedavno dobivenom pozicijom predsjednice Vijeća četvrti Gornji grad – Medveščak iz redova platforme Možemo!, što joj je prvi angažman u lokalnoj politici.

Aktivacija prostora

– Dolazim iz područja nezavisne kulture u kojoj je nužno puno raditi, vrlo često volonterski, pa mi nije teško uskladiti Vijeće s poslom – kaže Miljenka Buljević, koja slobodno vrijeme provodi u šetnji sa psom kojeg je spasila u azilu. A s obzirom na sektor kojim se bavi, naglašava, važno joj je uzdizanje kulture i u njezinoj četvrti, koja je “domaćin” raznih popularnih manifestacija.

– Unapređenje kulture ovdje ne znači povećanje broja sadržaja, već njihovu dostupnost i kvalitetu te uvođenje reda u korištenje gradskih prostora i javnih površina koji su često uzurpirani ili neodržavani – objašnjava. Vijeće će stoga, dodaje, raditi na aktiviranju zapuštenih gradskih prostora i dati ih na korištenje inicijativama koje se, među ostalim, bave i kulturom. No to je samo manji dio posla koji je pred tijelom što ga većinski čine možemovci jer Gornji grad i Medveščak muče i brojni infrastrukturni, komunalni i prometni problemi.

Nužna je, za početak, sustavna obnova zapuštenih stuba, na čemu su, kaže, već počeli raditi u suradnji s gradskim uredima i Holdingom, a tu je i velik broj zaštićenih objekata koji su oštećeni u potresu ili pak prepušteni nemaru. Muči ih i stara, dotrajala odvodna infrastruktura, zbog koje se za jakih kiša stvaraju poplave, a mnogo je i zapuštenih parkova i šuma koje treba “pofriškati”. No, jedan od najvećih problema u četvrti jest promet jer ograničenja brzine ili ne postoje ili se ne poštuju, a gužve u malim i uskim ulicama stvaraju i brojni parkirani auti. A uključuje i javni prijevoz, prije svega tramvajski, jer je premalo linija na potezu od Mihaljevca do centra, a riješiti treba i biciklističke staze koje u toj četvrti gotovo da i ne postoje. Stoga se pitanjem prometa, ističe, odmah počinju baviti.

– Počevši od prijedloga za uvođenjem više tramvaja, sanaciju dijelova pruge koji su stari i oštećeni, pogotovo u Ulici Ribnjak, a tražit ćemo i postavljanje usporivača brzine i nadzornih kamera kako bismo pridonijeli većoj sigurnosti u prometu – kaže Miljenka Buljević.

 

Paviljon, klupe, javni WC...

Probleme će Vijeće četvrti nastojati riješiti, dodaje, sustavno i u koordinaciji s mjerodavnim gradskim uredima i komunalnim poduzećima.

– I to kako bi se izbjeglo pojedinačno i “točkasto” bavljenje problemima, čime se gubi učinkovitost i kvaliteta – objašnjava. A koji su manji zahvati koji se planiraju obaviti?

– To su stvari na čijim rješenjima možemo odmah početi raditi, poput uređenja paviljona na Tuškancu, pristupa dječjem parku na Radićevu šetalištu, ograničavanja brzine u pojedinim ulicama, postavljanja klupa na terasu Doma zdravlja u Mirogojskoj ili javnog WC-a za djecu i izvora pitke vode u parku Ribnjak... – nabraja predsjednica Vijeća četvrti Gornji grad – Medveščak.

Komentara 6

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
10:34 20.08.2021.

Kulturtreger i booksu grad godinama podrzava s milijunskim iznosima , u booksu uglavnom promoviraju pisce iz Srbije BIh te lgbt orjentirane domace , naravno gdica jw neudana majka pasa .

DA
Daisy55
11:26 20.08.2021.

A od čega živi tih 18 godina od kad je na čelu neprofitne organizacije?

BU
burza
10:32 20.08.2021.

Pričam ti priču

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije