'I ŠUME PJEVAJU'

Mlada kustosica prikazala Dubravkin put kroz ovu umjetnost: Omiljena šetnica doživljava se kroz zvuk

Zagreb: Šetnica Dubravkin put
Luka Stanzl/PIXSELL
03.09.2024.
u 15:30

Od petka do nedjelje u park-šumi Dubravkin put ne propustite pogledati i poslušati zanimljivu zvučno-prostornu instalaciju vizualne umjetnice Sare Salamon pod nazivom 'Polje djelovanja: gorući užitak'

Umjetnici po izboru kustosice Lee Vene predstavit će svoje interpretacije zvučnih krajolika gradskih šuma u okviru umjetničkog projekta "I šume pjevaju", a nova zvučna slika Dubravkinog puta s potpisom Sare Salamon može se istražiti svakodnevno od petka do nedjelje od 12 do 20 sati.

"Rad Polje djelovanja: gorući užitak" umjetnice Sare Salamon proširuje percepciju zvučnog okoliša park-šume Dubravkin put pozivajući prolaznike da istraže instalaciju akustičnih zrcala. Eliptična akustična zrcala koriste konkavnu površinu za prikupljanje i fokusiranje zvučnih valova (kao primjerice kod mikrofona za osluškivanje ptica ili tv antena). Zvuk se šalje direktno u uho posjetitelja koji mora pronaći svoju točku slušanja u prostoru.

Organski konkavni objekti sugeriraju kretanje livadom, osluškivanje zvučnih tragova i tjelesno usmjeravanje kojim uho može uloviti slojevitu zvučnu poruku, a forme su poput štita koji osigurava intimni prostor slušanja i potpunog senzornog uživljavanja. Prostor šume nastanjuju meke, tihe i ugodne ASMR kompozicije koje simuliraju i sempliraju zvukove šume te kolaž ASMR glasova različitih YouTube naratora. U online sferi njihov ugodni šapat je uvod u ritual opuštanja, rješavanja stresa i meditacije.Sara Salamon prevodi elemente te digitalne popularne kulture u glasove koji se sada sinkroniziraju s ostalim zvučnim pozadinama kako bi propitali očekivana iskustva relaksacije u prirodi.

VEZANI ČLANCI:

Naslov "Polje djelovanja: gorući užitak" aludira na stresnu situaciju izazvanu intenzivnim radnim okruženjem i naknadni, često idealizirani, proces iscjeljivanja u prirodnom okruženju. Međutim, osjećaj opuštanja postaje neodvojiv od popratne diskretne zvučne iritacije i nelagode. Petokanalna instalacija radikalno utišava zvukove čime izoštrava sluh i potencira tjelesne reakcije na uhvaćene zvučne fragmente. Na taj se način otvara mnogostruko individualno asocijativno uplitanje iritmiziranje postojećih i sempliranih zvukova. Mimikrija poznatog zvučnog materijala istovremeno dezorijentira, zamagljuje granice zvučnih polja i uvodi nepredvidivu dinamiku slušanja.

Kustosica izložbe je Lea Vene, stručni umjetnički suradnik Hrvoje Spudić, a rad se ostvaruje u okviru novog umjetničkog projekta zvučnog istraživanja gradskih šuma I šume pjevaju u kreativnoj produkciji Ane Mikin i udruge Umjetnost za grad. 

Projektom se teži stvoriti okvir za kontemplativno i meditativno okruženje u gradskoj vrevi u kojem se posjetitelji intuitivno mogu povezati s prirodom kroz eksperimentalno zvučno iskustvo. Umjetnik pritom preuzima ulogu zvučnog pripovjedača dokumentarnog i fikcijskog života odabrane gradske šume te kroz zvučno-prostornu instalaciju prenosi njezine stvarne zvučne zapise, ali i zamišljeni zvučni narativ. Sara Salamon djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi kao vizualna umjetnica, montažerka i oblikovateljica pokretnih slika. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij, a inspiraciju pronalazi u kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče.

Poseban interes pronalazi u javnom prostoru, specifičnim lokacijama i čudnim medijskim spojevima. Nagrađena je za autorske ikolaborativne projekte (35. Salon mladih, 55. Zagrebački salon…), a sudjelovala je i na rezidencijalnim programima poput Q21, MuseumQuartier u Beču, Bergen Centre for Electronic Art (Norveška) u sklopu Future DiverCities 2019. Članica je neformalnih kolektiva M28 i Platforma za eksperiment, a najčešće autorski surađuje s Hrvojem Spudićem. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije