Brojni vinari iz cijele Hrvatske okupili su se danas u hotelu Esplanada kako bi kušali mlada vina - malvaziju, graševinu i pošip iz berbe 2014. godine. Riječ je o događanju En Primeur 2015. koje je već preraslo u velik, komercijalno ozbiljan vinski skup. Današnju kušnju upriličile su po francuskom uzoru udruge Vinistra, Graševina Croatica i Vino Dalmacije.
Na događanju su o lanjskoj berbi govorili istarski sommelier Sandi Paris i poznati slavonski vinar Vlado Krauthaker.
- Takvim se degustacijama, a ovo je već četvrta priredba te vrste, želi profesionalcima u enogastronomiji, ali i običnim potrošačima, prikazati potencijal berbe i pomoći u pravovremenoj kupnji ili rezervaciji mladih vina - kazali su organizatori.
Istarski su vinari imali izvrstan nastup, vrlo ozbiljan, sveobuhvatan, pokazali su da su se u teškoj lanjskoj vinogradarskoj godini mogla napraviti obećavajuća vina; graševine su potvrdile uobičajene favorite, s dominacijom Jasne Antunović, a s ukupnom su prezentacijom podbacili Dalmatinci – teško je razabrati koja je uopće bila tema njihova nastupa.
En primeur kušanje mladih malvazija i graševina