s 4500 svezaka

Na terenu s djeatnicima bibliobusa: Znamo kako preporučiti štivo, a čitatelji nas počaste i pekmezom

Zagreb: Bibliobus ispred osnovne škole Odra
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
10.06.2023.
u 09:00

Veselo društvo obilazi 48 lokacija u metropoli i okolici, a sam koncept bibiliobusa postoji već 47 godina

Da djeca i dalje vole čitati, dokazuje popularnost bibliobusne službe koja već desetljećima razvozi knjige po zagrebačkim naseljima u kojima manjka stacionarnih knjižnica. No fanovi bibliobusa nisu samo mališani, već i pripadnici ostalih generacija, a jedna od posebnosti službe, kaže knjižničarska tehničarka Davorka Licitar, odnos je djelatnika i korisnika koji su tijekom dugogodišnje suradnje postali poput obitelji.

Pamti što vole posuđivati

– Većinu ljudi koja dođe, naime, mi već znamo. Donesu nam, kad krene sezona, i friške jabuke, jagode, pekmez… To je ta prisnost i ljudskost koju pokušavamo zadržati. Djecu pratimo od vrtića do osnovne škole, njegujemo taj kontinuitet i svakako smo važna karika u njihovu odrastanju – s osmijehom nam govori Davorka Licitar na stajalištu bibliobusa kod Osnovne škole Odra. Naglašava i kako, bez obzira na popularnost tehnologije i društvenih mreža, djeca i mladi danas ipak čitaju knjige, a osim primjerice onih o znanosti i svemiru, rječnika ili publikacija vezanih uz razne kreativnosti, vrlo su popularni i stripovi koji se, kako kaže, vraćaju na velika vrata.

Zagreb: Bibliobus ispred osnovne škole Odra
1/5

Bibliobus svakodnevno prevozi oko 4500 svezaka knjiga koje se posuđuju na 30 dana uz mogućnost produljenja, pri čemu postoji i opcija rezervacije putem email-a ili telefona, a opremljen je, dakako, i lektirama, tako da učenici mogu vrlo jednostavno nabaviti potrebno štivo.

Na stajalištu knjižnice na kota- čima kod škole u Odri zatekli smo i dvije redovne korisnice, Maru Gutvald i Jadranku Mustapić, koje su ljubiteljice krimića. Svaki put kad se bibliobus vrati u susjedstvo, hrpu pročitanih knjiga mijenjaju za istu količinu novih, koje im preporučuje Davorka Licitar budući da česte posjetitelje jako dobro poznaje pa tako za svakoga pamti što voli i što je već pročitao.

– Posuđujem uglavnom krimiće i ljubiće, a pročitala sam, primjerice, gotovo sve naslove Pavla Pavličića. Najviše čitam hrvatska djela i poneka skandinavska – govori umirovljenica Jadranka Mustapić.

U utrci s vremenom

Zagrebačka bibliobusna služba postoji već 47 godina, no ostala je bez jednog vozila, što im je uvelike otežalo rad. Autobus Volvo iz 1995. zbog starosti je i učestalih kvarenja stavljen u mirovanje i doniran pčelarskoj udruzi, a s obzirom na visoku cijenu, Knjižnice grada Zagreba nisu mogle samostalno nabaviti zamjensko vozilo.

Posljedica toga bilo je ukidanje 30 stajališta u metropoli i Zagrebačkoj županiji te se od početka 2022. jednim bibliobusom obilazi 48 lokacija. A od početnih 13 radnika i četiri šihte, postava se svela na svega sedam djelatnika i dvije smjene.

– Bibliobus ima velik obrtaj knjižničnog fonda, a na terenu smo kod naših korisnika samo s jednim vozilom – naglašava i vozač pokretne knjižnice Josip Kušević.

Problem je i to što su zbog manjka vozila djelatnici bibliobusa limitirani vremenom i primorani odraditi svako stajalište na brzinu, a Osnovna škola Odra bila je već četvrto koje su tog dana obišli do 12 sati. A zbog nemogućnosti nabave novih vozila i visokih troškova održavanja starijih, kažu, i mnogim sličnim službama u Hrvatskoj prijeti gašenje barem jednog bibliobusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije