Zbog hrane su se vodili ratovi, a uz hranu se vodi i ljubav –
tumačio je voditelj Silvano Gospodarić vrijednost dobrog zalogaja na
održanoj tradicionalnoj dodjeli Večernjakovih zvjezdica na kojoj su u
hotelu Antunović predstavnicima osam najboljih zagrebačkih restorana
dodijeljene plakete i nagrade.
Najbolji je Marcellino
Najveći broj bodova i naslov “najukusnijeg i najuslužnijeg
restorana” ove je godine ponio restoran Marcellino, a odmah
uz njega našli su se Žufika-Gospodarski klub, Kaptol-Westin,
Zinfandels, Kod špilje, Zeleni papar, Argante, Takenoko i
Baltazar. Velike Večernjakove zvijezde za osvojenih 95 od 100 bodova
odsad će krasiti interijere tih gastronomskih dvora, a ne bi li
pokazali čime su očarali osjetila naše tajne gurmanske
patrole, djelić svoje ponude jučer su ponijeli i k domaćinu –
Antunoviću.
Marinirana tuna i pureći file punjen tikvicama i mozzarellom moja su
moderna verzija tradicionalne kuhinje. Već se dulje vrijeme tako
poigravam tradicionalnim jelima uz koja toplo preporučujem
našu tortu božice Argante – kazao je kuhar Matija
Balent čijim se nagradama za najbolja jela diči restoran Argante hotela
Antunović. A da ni usluzi u restoranu domaćina nema premca, pokazao je
njegov voditelj Danijel Furčić koji je gostima osobno savjetovao koje
će vino ili kap ruma popiti uz koji zalogaj. Poseban tretman gostiju te
unapređivanje okusa kojim izazivaju divljenje, zajednička je crta svih
nagrađenih restorana, a bodove su osvajali i izborom i kvalitetom jela,
vina, ljubaznošću, čistoćom i ukupnim dojmom.
800-njak restorana
Nagrađene, kao i ostalih 800 restorana, u šest je mjeseci
obišao, potpuno anonimno, tim Večernjeg lista, koji ni druge
ugostitelje nije ostavio kratkih rukava. Naš list i za nih
je pripremio nagrade, pa su u hotelu Antunović dodijeljene i tri
zvjezdice za 40-ak restorana, a za njih 28 crvena plaketa na kojoj
sjaje četiri zvjezdice.
Zvjezdica raduje ali i obvezuje
– Kad pobijedim osjećam se odlično, a kad dobijem loše ocjene onda malo manje dobro. Ovaj put sam prvi i to je prekrasno – našalio se Mario Čerhak vlasnik prvaka – Marcellina. Jednake zahvale Večernjem listu izricali su i predstavnici drugih nagrađenih restorana. – To nam je veliko priznanje i promocija struke – rekao je Branko Čukelj šef Westinove kuhinje. A s njim se slaže i posada Zelenog papra. – Zvjezdica znači da moramo marljivo raditi i biti još bolji za naše goste. To je poticaj za daljnji rad i još bolju kvalitetu stvaranja jela – kazao je Branko Žufika, a slična je priča i Mota Mochizukija kuhara Takenoka. – Zadovoljstvo nam je primiti ovu nagradu. Trudit ćemo se još i više – rekao je šef kuhinje ovog restorana. Akciju mirisa i okusa u kojoj su uživali i brojni poznati među kojima Hadži iz Kraljeva ulice, voditeljica Sonja Šarunić te Marija i Vladimir Kraljević vlasnici licence Miss Universe za Hrvatsku omogućili su partneri Zagrebačka banka, a dobrim vinima i pjenušcem Freixenet pomogli su i poznati vinari Enjingi i tvrtka Vivat te kreatorica Greta Gudelj svojim haljinama za atraktivne “šefice kuhinje”.