Povrće nasjeckano na sitne i pravilne oblike cvrčalo je u vrućoj tavi,
a u kuhinji hotela The Westin mogao se čuti još samo zvuk oštrog noža
kojim je kulinarski majstor Tomislav Hruban sjeckao luk na precizne i
sitne komadiće.
Laici u kuhinji mogu samo sanjati o brzini, talentu i umijeću koje je
kuhar Hruban pokazao na generalnoj probi uoči odlaska na natjecanje
Zlatni kuhar Balkana. Koncentracija i besprijekorna uvježbanost
hrvatskog predstavnika mogu dovesti do izvrsnih rezultata, a najveći mu
je neprijatelj, baš kao i ostaloj jedanaestorici natjecatelja,
ograničeno vrijeme.
Vježbom do savršenstva
– Pripremali smo se mjesec i pol dana, što je jako malo, i dva smo
treninga posvetili tomu da u 90 minuta bude izvedivo napraviti sve što
smo zamislili. Prvi je trening bio loš i bilo je puno pogrešaka, ali
sada sam već uvježban – ističe Tomislav Hruban, kuhar hotela The Westin.
Iako pripreme za natjecanje nisu dugo trajale, Tomislav Hruban nema
razloga za brigu jer tri jela koja je osmislio (predjelo, glavno jelo i
desert) zadovoljila bi i najzahtjevnije gurmane.
Na osnovi dosadašnjih mnogobrojnih uspjeha na natjecanjima Hrvatskog
kuharskog saveza te posebno zbog osvajanja prvog mjesta u ukupnom
poretku Hrvatskog kuharskog kupa za 2008. godinu, izbornik
reprezentacije Branko Ognjenović upravo je njemu dao priliku da pokaže
što zna na natjecanju koje će se održati u Beogradu 23. svibnja.
Hrvatske delicije
Svako jelo koje će Tomislav pripremati predstavljat će određeni dio
naše zemlje, od mora pa do kontinentalne Hrvatske. Konkurencija je
jaka, sudjeluju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna
Gora, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.
Ipak, okus, kreativnost i boje jela tek su pola ocjene, a veliku pažnju
žiri će posvetiti i naizgled nevažnim detaljima.
– Bitni su detalji poput pripreme jela te poštuju li se higijenski
standardi. Važno je da se meso i povrće ne reže istim nožem, da stavlja
foliju na hranu kada je odlaže u hladnjak, izgled hladnjaka uopće i
slično – kaže Dinko Šimenc iz HKS-a.
IZBOR ZLATNOG KUHARA