Dani žive baštine u Etnografskom muzeju

Najbolje od hrvatske, ali i svjetske tradicijske glazbe večeras u Etnografskom muzeju

Foto: Etnografski muzej
1/2
18.10.2023.
u 11:42

Koncert u povodu Dana europske baštine, s početkom u 19 sati održat će Ženskogi vokalni ansambl Čipkice te Ansambl tradicijske glazbe zagrebačke Muzičke akademije

Neke od najpoznatijih skladbi hrvatske, ali i europske te svjetske tradicijske glazbe danas će, s početkom u 19 sati, u prostorima Etnografskog muzeja na Trgu Mažuranića 14, izvesti Ženskogi vokalni ansambl Čipkice te Ansambl tradicijske glazbe zagrebačke Muzičke akademije. 

Koncert je, naime, dio bogatog programa kojim muzej obilježava ovogodišni Dan europske baštine pod nazivom "Dani žive baštine u Etnografskom muzeju".

VEZANI ČLANCI: 

Ženski vokalni etno ansambl Čipkice osnovane su 2008. godine od strane renomirane etno glazbenice Lidije Dokuzović. Uz hrvatsku tradicijsku glazbu, njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i niz pjesama drugih zemalja i kontinenata, a savladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele. Od 2018. vodi ih glazbena umjetnica i profesorica glazbene kulture Jana Valdevit.

VEZANI ČLANCI: 

Ansambl tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu okuplja pak studente s različitih odsjeka, a temelje osnutka postavlja prof. dr. sc. Joško Ćaleta otvaranjem kolegija Terensko istraživanje u etnomuzikologiji 2018. godine. Kolegij je nakon godinu dana preimenovan u Ansambl tradicijske glazbe i postaje prvim izbornim kolegijem ovakvoga tipa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

U fokusu rada ansambla jest upoznavanje specifičnih stilova, repertoara i načina izvođenja vokalne tradicijske glazbe s područja Hrvatske i šire. Učenju napjeva pristupa se kroz suvremeni tip podučavanja koji u potpunosti počiva na auditivnoj metodi, tj. slušanju postojećih terenskih zapisa.

GALRIJA U Etnografskom muzeju otvorena izložba "Intimni prostori svakodnevice"

1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije