Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac za smrad

Naknadu za smrad s odlagališta primat će 750 Zagrepčana

Jakuševac smetlište
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
06.06.2014.
u 09:00

Stanari u neposrednoj blizini odlagališta otpada trebali bi ponovno početi primati naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina, no već postoje optužbe za korupciju.

Stanari Mičevca i Jakuševca, nakon dvije godine pauze od primanja naknada za umanjenju vrijednost nekretnina, dobit će nove – one za umanjenu kakvoću života zbog neposredne blizine odlagališta.
 

Na listi 750 stanara

Na listu isplata uvrstit će se i stanari Hrelića, pa će tako iz blagajne Zagrebačkog holdinga isplata ići na račun ukupno 750 stanara kako bi im se tako kompenzirala šteta što trpe smrad koji se širi s Jakuševca. Takvu odluku prihvatili su jučer skupštinari ignorirajući time zahtjeve ostalih stanara Novog Zagreba koji su tražili jednake uvjete. O kojem je iznosu riječ, koje su to obitelji koje će nastaviti primati naknade i na temelju koje osnove i analize je odlučeno o umanjenoj kakvoći življenja ostalo je neodgovoreno.

– Neću i ne smijem dopustiti da se iznesu imena ljudi – rekao je gradonačelnik Bandić. Osnova za isplatu prijavljeno je boravište prije postojanja odlagališta, a do sada je na naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina u 13 godina stanarima isplaćeno 160 milijuna kuna.
 

Građani brane optužene

I dok se raspravljalo o naknadi teška optužba strovalila se na bliske Bandićeve suradnike – Vesnu Lubin i Željka Horvata. Anonimnim pismom odaslanim na adresu Državnog odvjetništva njih dvoje optuženi su da su od stanara Hrelića tražili polovinu naknade koji ovi tek trebaju primiti. I dok Horvat i Lubin šute o optužbi, Bandić je naredio provjeru na “terenu”, a stanari Hrelića koje smo obišli poručuju – na njihovim vratima spomenuti dvojac nije bio. Dapače, dva su dana stanari, njih 88, potpisivali izjavu, garantirajući potpisom da baš nitko od predstavnika Grada nije od njih tražio nikakvu naknadu.

– Takvo što nije se dogodilo iako smo čuli da postoji neko anonimno pismo u kojem se optužuje za traženje mita, zato smo se i organizirali i potpisivali peticiju jer od nas nitko nije tražio polovicu novca, kako stoji u pritužbi – kaže Draga Draginić s Hrelića.

Iako zna za naknadu te kaže da im je ona nužna jer im je kvaliteta života ugrožena, nije sigurna da će novac doista i primiti.

– Godinama samo to i obećavaju – kaže Draginić.

O optužbama nemaju saznanja ni u Mjesnom odboru Jakuševac i Hrelić.

– Ništa ne znam – kratko su nam poručili Dražen Martan, predsjednik MO Hrelić, i Ratko Bedeković, iz MO Jakuševac.

>> Osim Jakuševčana, naknadu zbog života kraj smeća traže i drugi

Komentara 8

KE
kenya
09:14 07.06.2014.

Neka uzme te novce i iskoristi za premjestaj otpada i nekakvo trajno rjesenje. Ovako smece i dalje ostaje gdje je, a ljudima daje naknadu da i dalje mirno trpe posljedice. Nevjerojatno.

JA
jabar
08:42 07.06.2014.

nije vam bandić za sve kriv :) i samo bacate otpad kako vam volja, mislim živim u ZG i vidim kako se ovdje dotrpenci ponašaju s toga počnite voditi reda o sebi malo, a ne samo kriviti druge za ono kaj ste sami krivi

SU
SUBARU
10:04 07.06.2014.

Strpite se Zagrepčani(bosanci),bu to BATMAN sve PODELAL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije