PROMO

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
11.07.2022.
u 10:41

Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu se u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježava deveti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 166. obljetnica rođenja Nikole Tesle.

Teslina dostignuća slave se več tradicionalno uz polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, demonstracije Teslinih izuma i konferenciju Tesla u Zagrebu.

U Hotelu Esplanade u Zagrebu večeras su svečano, uz dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, obilježeni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija te 166. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Okupljenim uzvanicima prigodnim govorima su se obratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Pavić, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Amalija Babić, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Slobodan Mileusnić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić i predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović, a glazbenim nastupima događaj su uveličali Sandra Bagarić, Darko Domitrović, Lela Kaplowitz i Joe Kaplowitz.

U Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala učenici Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu Josipi Soldo. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu je dobio mladi inovator Daron Ljubić za inovaciju „D-mobitel“, a nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja Inga Kovačić Sindik za projekt „Therapy – pametni sustav upravljanja okolišem“.

U sklopu programa održana je i kratka panel rasprava na temu „Pametni i inovativni gradovi“ u kojoj su sudjelovali vlasnik i direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, suvlasnik i direktor tvrtke Jeltom Tomislav Pokrajčić, Ana-Marija Sanader iz tvrtke Kristalna ideja i vlasnica obrta GEENiKA  poslovno savjetovanje Snježana Turalija.

Panel rasprava uvod je u konferenciju Tesla u Zagrebu, koja se na istu temu održava u ponedjeljak 11. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na konferenciji će izlagati voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, izv. prof. dr. sc. Maju Somogyi Škoc s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vlasnica obrta GREEiKA poslovno savjetovanje Snježana Turalija, predstavnica tvrtke Kristalna ideja Ana-Marija Sanader te suvlasnik i direktor tvrtke Jeltom Tomislav Pokrajčić. U sklopu konferencije će biti održana i panel rasprava na temu „Održivim gospodarenjem do čistog okoliša Grada Zagreba“ u kojoj će sudjelovati vlasnik i direktor Tehnixa Đuro Horvat, pomoćnik direktora tvrtke Ponikve eko otok Krk Ivan Jurešič, savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori Jagoda Divić, izv. prof. dr. sc. Maju Somogyi Škoc i Sandra Tucak Zorić. Na konferenciji još sudjeluju i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb Vitomir Klasić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Sandra Tucak Zorić..

Jutros je već tradicionalno položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su položiti izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, gospodin Viktor Gotovac, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Andrew Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glazbenici Lela i Lucia Kaplowitz  te Tomo Gracina, a dodijeljene su i nagrade najuspješnijim sudionicima radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“, koje tijekom godine organiziraju udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost i Hrvatska zajednica inovatora. Trodnevna manifestacija Tesla&friends započela je 9. srpnja multidisciplinarnom predstavom „Magnetsko polje igre“ i demonstracijama Teslinih izuma u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Više informacija o događaju kao i detaljan program manifestacije dostupni su na web stranici www.unt-genius.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije