PRIGODNO

Obilježena 90. obljetnica rođenja Isaaca Asimova

izložba Asimov
MF/VLM
13.01.2011.
u 15:45

U jednoj od uobičajenih izložbi u izlozima boljih zagrebačkih knjižnica obilježena je obljetnica rođenja "dobrog doktora" i velikog majstora znanstvene fantastike

Prvih trinaest dana ove godine u izlogu knjižnice Marina Držića u Vukovarskoj 222 prolaznici su se mogli upoznati s likom i djelom malog čovjeka velika uma i ogromnih zalistaka, doktora biokemije i jednog od najčitanijih pisaca na svijetu.

"Dr. A" rodio se u bjeloruskom selu Petroviči (danas u Rusiji) 2. siječnja 1920., a od treće godine s roditeljima je živio u New Yorku. Doktorirao je biokemiju, ali se još pedesetih godina posvetio profesionalnom pisanju i na području znanstvene fantastike i popularne znanosti te drugih područja objavio više od 200 knjiga. Jedan je od "velike trojice"pisaca znanstvene fantastike tzv. "zlatnog doba" (1939.-1965.), poznat po trilogiji "Fondacija" (kasnije proširenoj u cijeli serijal) i pričama o robotima, u kojima je utemeljio tri "zakona robotike" kojima se i dan-danas služe pisci znanstvene fantastike.

Omiljen i poštovan kao autor i kao čovjek, čitan i popularan širom svijeta, dr. Asimov umro je 6. travnja 1992. kao jedna od prvih slavnih žrtava AIDS-a, što je zbog tadašnje stigme "bolesti homoseksualaca i narkomana" njegova obitelj objavila tek desetak godina kasnije; zaražen je transfuzijom neprovjerene krvi u bolnici prilikom kardiološkog kirurškog zahvata.

Kako nam je rekla knjižničarka Ivana Freškula, koja je i postavila izložbu, na obilježavanje 90. obljetnice tog slavnog autora, premda nije okrugla, odlučila se zbog njegove čitanosti; u prošlogodišnjoj anketi Knjižnica grada Zagreba, gdje su članovi knjižnica birali najomiljenija djela od svih fantastičnih i znanstvenofantastičnih knjiga u fundusu KGZ-a, upravo je Asimov, barem kad je o ZF-u riječ, završio na prvom mjestu. O vrijednosti njegovih djela najviše govori upravo ta činjenica: dva desetljeća nakon smrti dr. Asimov još uvijek je čitaniji i omiljeniji od svih koji su znanstvenu fantastiku pisali prije njega, usporedno s njim i poslije njega.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije