Škola trčanja

Od rekreativaca postali pravi trkači spremni i na maratonske dionice

trcanje - nasip
ilustrativna fotografija
03.12.2011.
u 09:15

Pilot projekt škole trčanja pokrenute u Zagrebu nedavno je završio, a od 89 polaznika njih 67 uspješno je nastupilo i završilo svoj prvi maraton.

Dok je u Sjedinjenim Američkim Državama svaki osmi stanovnik rekreativni trkač, u našoj zemlji se još uvijek broje na prste. Tako u gotovo milijunskom Zagrebu, na omiljenim lokacijama za trčanje poput Jaruna, savskog nasipa ili Maksimira godišnje trči svega 5 tisuća građana.
Ljudi nerado trče jer nemaju društvo, pa tomu u pozitivnom smislu želi doskočiti  Prva škola trčanja, koju su pokrenuli Dragan Janković kao glavni trener, te Nedjeljko Vareškić kao voditelj škole.

Uspješno istrčan maraton
Pilot projekt okončali smo prošlog mjeseca kada je kroz školu prošlo 89 polaznika od koji je 67 nastupilo i uspješno završilo svoj prvi polumaraton. U školu su nam se prijavili apsolutni početnici rekreativci gotovo svih struka, ali najviše diplomirani ekonomisti, s jednom jedinom željom – postati trkač, približio je voditelj Vareškić.

U samo nekoliko mjeseci zahvaljujući  naučenom u školi, od neredovitog rekreativca zaljubljenik na duge pruge posao je ekonomist Neven Lončar (36).
- Nekoliko puta sam pokušavao trčati, ali zbog gužve na poslu, stresa i obaveza jednostavno nisam bio redovit u tome. Nakon škole, postao sam ovisnik, tjedno po savskom nasipu pretrčim I po 40 kilometara, priznaje Lončar ističući kako sada stres jedva da primjećuje, u čemu mu najviše pomaže upravo trčanje.

Odličan učinak za tijelo
Od kada je krenula u školu trčanja, 35-godišnja Tina Kraljević drži da joj je život ispunjeniji.
- I ja sam bila početnik, nisam mislila da mogu dva koraka pretrčati, a sada trčim tri puta tjedno po 5 kilometara, priznaje Tina, dok njezina kolegica iz škole Morana Dulić dodaje da je učinak trčanja za tijelo – fenomenalan. Osim tjelesne kondicije, svi su polaznici zadovoljni atmosferom među trkačima i pozitivnim ozračjem zbog čega je škola i počela s radom.
No, nemali značaj trčanje ima po zdravlje, na što ukazuje liječnik Pavao Vlahek,koji pomaže pri školi, ali i sam trči.

Trči - pa nema bolesti
Trčanje sprečava bolesti krvožilnog sustava i srca, a upravo od tih bolesti najviše umiru hrvatski građani. Kada bi trčali, uvjeren sam da bi tih nemilih tegoba bilo manje, pojašnjava liječnik škole oslikavajući kako je trčanje učinkovitoiI kod svepriustnog dijabetesa.
Toga su svjesni  polaznici škole pa ih ustajanje subotom u 9 ujutro pri hladnoći oko ništice ne zaustavlja u pohodu na kilometre rekreativnog trčanja. I poručuju – kod nas uspijeva svatko, bitno je krenuti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije