Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova

Od utočišta beskućnika do novog hotela s 33 sobe

04.06.2015., Zagreb - Folnegovicevo naselje, renovirane stare zgrade u novi The Loop hotel.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/5
05.06.2015.
u 12:00

U sklopu The Loopa otvorit će se i kafić, koji će moći posjećivati i susjedi

Derutne i napuštene zgrade uz samu "petlju", koje su donedavno bile ruglo Folnegovićeva naselja, od sljedećeg tjedna postat će The Loop Hotel s tri zvjezdice.

U obnovi vrijednoj oko 15 milijuna kuna, koja je trajala gotovo godinu dana, sudjelovalo je više od četrdeset domaćih tvrtki i obrta. A osim njegove primarne namjene - one smještajne, otvorit će i kafić za stanovnike okolnih zgrada i cijelog naselja.

Zaposleno 15 ljudi

–The Loop Hotel ima ukupno 33 sobe, u prizemlju je i velika blagovaonica za posluživanje doručka, dvorana za sastanke - kazao je Frano Ćurković, glavni izvršni direktor kompanije Plurimus developments, tvrtke koja je uložila u obnovu. Iako zgrade tvrtka posjeduje već šest godina, zbog krize investicija je pokrenuta tek nedavno. Za projektiranje interijera zaslužna je arhitektonska tvrtka Brick Biro, koja ga je prilagodila samoj zgradi građenoj 1960-ih pa je, gdje god je to bilo moguće, ostavljena vidljiva stara cigla i betonski sitnorebričasti strop te originalno stubište iz 60-ih godina. U hotelu će raditi 15 zaposlenika.

–Upravljanje i cjelokupno poslovanje kroz dugoročni zakup prepuštamo partnerima – domaćoj hotelijerskoj kompaniji - Vanilija hoteli d.o.o. koja će voditi hotel - kaže Ćurković. Stare zgrade bivši su hotel za samce te smještaj za djelatnike tvrtke Novogradnja d.d. koji su u Zagrebu izvodili radove nakon katastrofalne poplave 1964. godine, no pred Domovinski rat stanari su iz njih iseljeni.

–Pojavila se tad ideja da će se te dvije zgrade i sve montažne u Ulici Šime Starčevića, Polić Kamova, Kiševoj i Marije Jurić Zagorke rušiti kako bi se izgradile nove. Nositelj projekta bio je IGH. No kako je počeo rat o tome se prestalo govoriti, aktiviralo se opet krajem devedesetih, ali se očito odustalo - priča Jasmina Babić, koja je odrasla na Folki. Obnovljene zgrade sviđaju se i biciklistima Hrvoju Štefotiću i Hrvoju Bakranu, koji smatraju da će time porasti i vrijednost kvarta, a hotel odobrava i susjed Josip Gaćarić.

Odahnuli su

Stanovnici naselja odahnuli su kad su potkraj svibnja lani vidjeli skele koje su radnici postavili. Napuštene zgrade dotad su bile okupljalište skvotera, beskućnika, narkomana...

– Intervenirali su i vatrogasci jer je bilo i paljenja, prijavljivali smo i komunalnim redarima, a i godinama smo slali dopise Gradu Zagrebu i gradskoj četvrti Peščenica - Žitnjak - priča Luka Gavranović, predsjednik MO Oton Župančić o naporima koje je lokalna samouprava uložila u rješavanje problema, koje je bitno i zbog djece koja pohađaju vrtić preko puta. Predlagali su i da se ove dvije četverokatne zgrade u Ulici Otona Župančića prenamjene u dom za starije i nemoćne zbog starijeg stanovništva koje živi u naselju... Sada bi se, dodaje Gavranović, trebao iseliti i popravni dom odmah pored budućeg hotela, u svoj centralni objekt u Dugavama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije