Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka o raskidu ugovora o koncesiji

Oglasili se iz ZOV-a: 'Nikad nismo bili prepreka za novac iz EU fondova, a ni gradnji CGO u Resniku'

Zagreb: Pročistač otpadnih voda
Goran Stanzl/PIXSELL
26.01.2024.
u 18:59

U priopćenju ističu kako će i u procesu raskida ugovora ostati efikasni i angažirani kao što su bili u procesu izgradnje i upravljanja postrojenjem za pročišćavanje voda te kako isti i jednako profesionalan pristup očekuju i od Grada kako ne bi premašili zadani rok od šest mjeseci

Gradska je skupština jučer nakon višesatne rasprave te uz oštro protivljenje oporbe, podržala projekt gradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) na lokaciji u Resniku, a većinom glasova podržan je i prijedlog o raskidu ugovora o koncesiji za pročistač. Raskid će, kako je naglasio Tomašević, stajati od 38 do 230 milijuna eura, na što treba dodati i operativne troškove, a danas su se o svemu oglasile i Zagrebačke otpadne vode (ZOV). 

– Zagrebačke otpadne vode (ZOV) primile su na znanje jučerašnju odluku Gradske Skupštine Grada Zagreba o raskidu Ugovora o koncesiji za projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (Ugovor o koncesiji) te očekujemo da ćemo u najskorije vrijeme zaprimiti i formalnu obavijest kojom službeno započinje proces raskida ovog Ugovora. S obzirom da i sam Ugovor o koncesiji Gradu omogućava jednostrani raskid i definira uvjete za realizaciju raskida suradnje ZOV će, kao i u svim dosadašnjim interakcijama s Gradom u protekle 23 godine koliko poslujemo, biti konstruktivan i profesionalan sugovornik i partner – stoji u priopćenju. 

VEZANI ČLANCI: 

Dodaju kako će i u procesu raskida ugovora ostati efikasni i angažirani kao što su bili u procesu izgradnje i upravljanja postrojenjem za pročišćavanje voda te kako isti i jednako profesionalan pristup očekuju i od Grada kako ne bi premašili zadani rok od šest mjeseci. Nakon isteka tih šest mjeseci Ugovor o koncesiji, podsjetimo, jasno definira da upravljanje poslovima pročišćavanja otpadnih voda preuzima Grad Zagreb. 

– Ne dovodeći ni na koji način u pitanje pravo Grada na jednostrani raskid Ugovora o koncesiji, radi točnog informiranja javnosti ipak moramo istaknuti kako smo u svim kontaktima s Gradom jasno iskazali spremnost da sa svoje strane podržimo izgradnju trećeg stupnja pročistača na način koji najviše odgovara Gradu, kao što smo iskazali i spremnost za prepuštanje i izdvajanje dijela zemljišta pod koncesijom za izgradnju CGO-a. Nakon što je gradonačelnik Tomašević izrazio želju da dogradnju trećeg stupnja pročistača financira EU sredstvima ZOV je to podržao u više navrata čime se jasno i nedvosmisleno obvezao podržati Grad Zagreb i ViO u osiguravanju financiranja trećeg stupnja pročišćavanja iz EU fondova. Dakle, ZOV kao koncesionar nikada nije Gradu Zagrebu predstavljao nikakvu prepreku za osiguravanje EU sredstava za gradnju trećeg stupnja pročistača otpadnih voda već je to bez zadrške podržao, kao što smo i u drugim situacijama nedvosmisleno i pisanim putem podržali zahtjeve Grada vezane uz naš koncesijski ugovor – kažu iz ZOV-a. 

VEZANI ČLANCI: 

U priopćenju ističu i kako su u posljednjih nekoliko godina više puta pismeno izrazili spremnost na izdvajanje zemljišta koje je pod koncesijom u svrhu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, prilikom čega su od Grada zatražili jedino usuglašavanje oko toga kako to operativno napraviti, a da se osigura neometan kontinuitet rada pročistača otpadnih voda. 

– Želimo naglasiti da je ZOV ispunio sve svoje obveze preuzete Ugovorom o koncesiji te je u svome radu postigao iznimne rezultate zahvaljujući kojima je Grad Zagreb kvalitetno riješio pitanje pročišćavanja otpadnih voda i u tom segmentu osigurao visoke ekološke standarde. Postrojenje koje smo izgradili i kojim upravljamo godišnje pročisti 123 milijuna kubičnih metara otpadnih voda. Tijekom sljedećih šest mjeseci koji predstavljaju prijelazno razdoblje u kojem će Grad preuzeti poslove koje je do sada obavljao ZOV učinit ćemo sve kako bi se nastavio jednako učinkovit rad pročišćavanja prema najvišim kriterijima koji su uspostavljeni u protekle 23 godine koliko poslujemo. Za takve rezultate zaslužni su velikim dijelom i naši vrijedni i stručni zaposlenici koji će svojim odgovornim i angažiranim radom i u ovom tranzicijskom razdoblju osigurati maksimalnu učinkovitost i najvišu kvalitetu rada – ističu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije