OD 18. DO 20. LISTOPADA

Open House sljedećega mjeseca vodi u obilazak 40 objekata: Obilježit će i važne obljetnice

Zagreb: Najavljen drugi festival Open House Zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
16.09.2024.
u 16:17

Drugo izdanje manifestacije "otvorit" će poznata zdanja Viktora Kovačića, ali i Institut "Ruđer Bošković" i kuću Kallina

Kompleks Instituta 'Ruđer Bošković', Gimnazija Tituša Brezovačkog, zgrada Oršić-Divković u kojoj je nekad živio Viktor Kovačić, Rokov perivoj, Cvjetno i Voćarsko naselje, obnovljeno zdanje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. To su samo neki od bisera arhitekture koji će se uz stručno vodstvo moći obići u sklopu drugog izdanja festivala Open House Zagreb, a bogati program koji posjetitelje očekuje od 18. do 20. listopada danas su u novom ruhu palače Amadeo, među ostalima, predstavili pokretačice manifestacije Dubravka Vrgoč i Tomislava Blatnik te dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić, arhitektica Hildegard Auf-Franić i viša kustosica Iva Mihoci.

VEZANI ČLANCI: 

– Zbog velikog interesa kojemu smo lani svjedočili, ove godine odlučili smo malo proširiti program, ali ga i tematski podijeliti. Na popisu je tako 40 objekata raspoređenih u četiri cjeline, a jedna od njih posvećena je i poznatom domaćem arhitektu Viktoru Kovačiću – istaknula je Dubravka Vrgoč. Stota obljetnica smrti i 150. godišnjica njegova rođenja obilježit će se tako vođenim obilascima Jezuitskog trga koji je projektirao zajedno s Hugom Ehrlichom, kuće Frank u Hebrangovoj te crkve sv. Blaža sagrađene 1914. U sklopu cjeline "Revitalizacija arhitektonskog naslijeđa", u koju spadaju objekti devastirani zagrebačkim i petrinjskim potresom, posjetitelji će imati prilike zaviriti u Umjetnički paviljon, čija je obnova u tijeku, kuću Kallina u Gundulićevoj, koja datira iz 1904., paviljone Agronomskog fakulteta, ali i prostore Petog kupea, obnovljene 2022.

Grad mladih, Spomen-park Dotrščina, Zapruđe i Dežmanov prolaz uklopljeni su u "Urbanu cjelinu", a organizirat će se i razgovori s poznatim arhitektima, među kojima su Hildegard Auf-Franić, Branko Silađin i Milan Šosterič. Prijaviti se za obilaske, kako je istaknuto, bit će moguće deset dana prije početka manifestacije, i to putem WhatsApp chatbota koji je osmislila tvrtka Infobip, a poveznicu možete pronaći na stranicama festivala. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije