PAZI, PADA!

Oronula fasada prijeti sa gotovo 45.322 zgrade

kalinic
Patrik Macek/PIXSELL
07.05.2011.
u 00:10

Vremešne zgrade se ne održavaju, a Grad nema nikakav model kažnjavanja njihovih vlasnika

Derutne stare zgrade koje su opasnost za sve prolaznike načelno - ničija su briga. Grad u privatno vlasništvo neće ulagati, stanari jedva da plaćaju i pričuvu, a Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo ionako nema ovlasti za kažnjavanje nemarnih stanara i vlasnika. Tako u krug, sve dok na ulici netko ne strada od točno 45.322 derutne zgrade s kojih prijete oronula fasada, crijep, dimnjaci ili nepričvršćene ploče.

Daleko je Amerika

Najopasnije je šetati Medveščakom, Črnomercem, Vrapčem, Donjim gradom, jugom Trešnjevke i istočnim dijelom Novog Zagreba, gdje je ujedno najviše neodržavanih zgrada. Prava su opasnost, kaže pročelnik za hitne intervencije Pavle Kalinić, one zgrade sagrađene u metropoli od 1920. do 1945. godine.

– Tek kad se nešto dogodi ili sruši sa zgrade mi reagiramo. Stanari trebaju popraviti oštećenja, ali to nikada ni ne pokušaju. Treba se jednostavno prekopirati vanjski model kažnjavanja i ovlastiti komunalce da to provode, i to je sva mudrost – kaže Kalinić.
Kao pravi model kažnjavanja navodi vlastitu lekciju u Americi - nije pokosio travu, umjesto njega to je učinio drugi, pozvonio mu na vrata i "uslugu" naplatio 80 dolara. Žaliti se nije ni stigao.

– U neboderu u Braće Domany prokišnjava i nema šanse da se svi stanari dogovore o popravku krova, jer oni s nižih katova sigurno neće dati novac. Njima ne prokišnjava – objašnjava način razmišljanja Kalinić, navodeći da upravo zbog toga zgrade postaju potencijalna opasnost.

Padale i stijenke

Zagrepčanka, spomenuti neboder u Braće Domany 2, neboder u Ilici 1, zgrade su s kojih su pale, ili već godinama lete i otpadaju stvari, pa nikom ništa. Podsjetimo, u Braće Domany, kad su lani za nevremena letjeli drveni i limeni dijelovi oplate fasade, jasno je poručeno stanarima - svaki vlasnik stana bio je dužan učvrstiti limene dijelove oplate i tako bi se otklonila opasnost. Možda su vlasnici to i učinili, no nitko nije provjerio. Sa Zagrepčanke, također, već desetljećima otpada, a s nebodera u Ilici padale su čak i staklene stijenke.
Nitko nije stradao, a prolaznici su sreće imali i neki dan, kada se s jedne 150 godina stare zgrade u Jurišićevoj survala vaza s krova...

Komentara 42

OK
okus
01:40 07.05.2011.

Pa zasto bi odrzavali fasade kad se \" same drze\" vec -stoljecima. Pa valjda su tolko pametne da mogu i dalje. Kad mi trebamo Wc -ee milijunskih vrijednosti. Da , i ne samo Wc-ee nego i nadstresnice za daljnje milijune.....................

DU
Deleted user
01:44 07.05.2011.

pa zar treba biti genij da bi se vidjelo kako cijeli zagreb trune i propada, i nove zgrade nakon nekoliko godina teškog neodržavanja već imaju niz problema. nema u reketarskoj ekonomiji novca ni za što osim za državne činovnike-kriminalce i njihove jatake.

XY
xyzeeee
08:04 07.05.2011.

ZAŠTO emilsalu dajete minuse i ja sam bila dijete koje je obožavolo te bajke i čitala svojoj dijeci nikad nisam razmišlala tako Ali pročitavši ovo stvarno je tako samo lijepo upakitano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije